Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Een sterrenregister voor Lommelse stilgeboren kindjes?

Een sterrenregister voor Lommelse stilgeboren kindjes?

Een kind verliezen is ongetwijfeld het ergste wat iemand kan meemaken. Ook de impact van een stilgeboren kind, dat sterft tijdens de zwangerschap, speelt een grote rol in het leven van het betrokken gezin. Anja Van Engeland (Samen Vooruit) stelt daarom voor om een Lommels sterrenregister op te richten. Vanaf 140 dagen (24 weken) na de bevruchting kan je zo’n kindje officieel laten registreren bij de dienst burgerlijk stand. Het krijgt dan een voornaam en een overlijdensakte.

Maar uiteraard is de impact van een miskraam ook heel groot als de baby minder oud is. Daarom doet de VZW Boven de Wolken een oproep naar steden en gemeenten om een sterrenregister aan te leggen.

“Zo’n register heeft geen juridische impact en is dus grotendeels symbolisch maar kan toch steun bieden. Vorig jaar op wereldlichtjesdag werd in Oostende als eerste stad zo’n register opgericht. Vlaams minister Rutten liet een modelattest opmaken. Begin maart dit jaar waren er al méér dan 100 Vlaamse gemeenten en steden die een sterrenregister aanbieden. Lommel is daar voorlopig nog niet bij.” zegt gemeenteraadslid Anja Van Engeland. “Voor de getroffen gezinnen leeft een sterrekindje nochtans verder mee in hun leven. Ik ga dus een oproep doen op de gemeenteraad om zo’n register te organiseren in Lommel.”

Gemeenteraadslid Rina Ven vult aan: “Dit is een waardevol initiatief en een mooie aanvulling. Want tijdens de herinrichting van de begraafplaatsen, een project waar ik als toenmalig schepen nog steeds erg trots op ben, werd op de centrumbegraafplaats al een monument voor sterrenkindjes opgericht.”

Meer info over de vzw 'Boven de Wolken' vindt u hier.