Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Busverbinding Lommel – Hasselt gaat achteruit

Busverbinding Lommel – Hasselt gaat achteruit
Foto De Lijn

De ‘snelbus’ wordt een stuk trager en zelfs duurder, dit blijkt uit de nieuwe dienstregeling van De Lijn. De Samen/Vooruit fractie is hieromtrent erg teleurgesteld bij monde van gemeenteraadsleden Walter Cremers en Ersin Kemaldar.

Op 1 juli 2000 reed de snelbus 180 voor het eerst, ze verbond Lommel via de kortst mogelijke route en slechts enkele haltes met de provinciehoofdstad. Het was niet alleen de eerste snelbus in Limburg, maar voor Lommel een enorme stap vooruit. Op 6 januari 2024 verdwijnt deze snelbus en wordt ze vervangen door de nieuwe lijn X18. Deze lijn zal vanuit Lommel een omweg maken langs het ziekenhuis van Pelt vooraleer ze na 10 haltes in het centrum van Hasselt arriveert. De reistijd gaat flink omhoog. “We vergeleken de dienstregeling van de huidige 180 en de X18 (zie onderaan). Gemiddeld duurt een enkele rit tussen de kerk van Lommel en Hasselt station 12 minuten langer.” zegt raadslid Walter Cremers. “Van een snelbus is dus geen sprake meer met een reistijd van boven het uur. Lommelaars die in Hasselt werken of studeren zijn elke dag bijna een half uur langer onderweg.”

Gemeenteraadslid Ersin Kemaldar: “Een SMS naar De Lijn kost 2,5 euro en is 60 minuten geldig. Die SMS zal dus niet meer volstaan nu de verbinding boven het uur gaat. De Lijn zou beter haar lijn 29 beter afstemmen op de trein uit Leopoldsburg, dan is het voor Lommelaren wel mogelijk om sneller in Hasselt te geraken.”

Beide gemeenteraadsleden zijn erg teleurgesteld. “Lommel ligt vanaf januari terug een heel stuk verder af van Hasselt. Terwijl de gemeente Pelt nu ieder half uur een goede verbinding krijgt en er flink op vooruitgaat. Het kan dus anders. Erger nog, als straks de trambus naar Pelt komt, staat er in de plannen niets concreet over een snelbus vanuit Lommel. Wij zullen op de gemeenteraad morgen dan ook pleiten voor een gemeenschappelijke schriftelijke reactie aan De Lijn.