Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Strafmaat Tom Erken: 19 jaar

Strafmaat Tom Erken: 19 jaar

De jury veroordeelde zonet Tom Erken tot 19 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op David Paul. De jury houdt rekening met de overschrijding van de redelijke termijn, de duur van het onderzoek dus. Al tilt de jury erg zwaar aan de ernst van de feiten en de tijd dat hij wachtte voor hij alarm sloeg. De persoonlijkheid van Tom Erken wordt dan weer wél als een verzachtende omstandigheid gezien. 

Nadat gisterenavond het verdict 'schuldig' viel in het assisenproces tegen Tom Erken, moest dezelfde jury vandaag de strafmaat bepalen. Advocaten van beide partijen kregen ook hier een laatste kans om hun zienswijze hieromtrent aan de jury mee te geven.

De procureur-generaal stelde: "Ik vond in mijn analyse geen verzachtende omstandigheden om onder een straf van 20 jaar te gaan. Het is een laffe daad geweest, doodslag op een weerloze David Paul. En zijn houding kort na de feiten, is die verzachtend te noemen? Hij heeft inderdaad mee gereanimeerd, maar hij heeft daarvoor te lang gewacht om hulp te halen. Hij heeft gewacht tot David Paul koud was. En vervolgens heeft hij zijn gsm gewist en David Paul weer aangekleed. Tom Erken vertoonde geen enkel schuldinzicht en nam geen verantwoordelijkheid op voor de feiten." En verder ook nog: "De moeilijke jeugd van Tom staat niet rechtstreeks in verbinding met de feiten. Bovendien heeft Tom Erken ook geen spijt geuit voor de feiten." Tot slot gaf de man ook nog dit mee: "Sinds 2014 is hij (Tom) globaal van goed gedrag en zeden. Tom Erken heeft een monsterlijke daad gepleegd, maar hij is geen monster." Uiteindelijk vorderde hij 23 jaar celstraf.

Daarna was het aan de verdediging, waarbij Davina Simons stelde "Wat is het nut van een bestraffing als men na méér dan tien jaar nog iemand gaat veroordelen tot een straf van ruim 20 jaar?"... "De onzekerheid heeft ook een impact op zijn omgeving. Tom en zijn verloofde hebben hun trouw en kinderdroom on hold gezet. We vragen u dus om rekening te houden met de overschrijding van die redelijke termijn". Meester Walter Damen vervolgde:  "Ik heb nog nooit iemand beter uit de gevangenis zien komen. Maar u gaat vandaag wel iemand wegsturen. Doe het alstublieft niet te lang." Damen haalde ook de schrijnende omstandigheden in de gevangenis aan. "Dat zie ik zeker ook als een verzachtende omstandigheid." Volgens Damen heeft zijn cliënt zijn rehabilitatie en re-integratie ook al voltooid. "Hij heeft jarenlang gewerkt, zes op zeven. Hij heeft zich herpakt, en heeft zich opgewerkt tot reserve-teamleader bij Nyrstar." Meester Damen Damen zag ook de mediaverslaggeving alvast als een 'publieke afstraffing', en vroeg de jury om mild te zijn en geen 23 jaar opsluiting op te leggen en Tom niet terug naar de gevangenis te sturen.

Het laatste woord was ook vandaag voor de beklaagde: "Ik zal mijn straf aanvaarden en ik zal deze waardig uitvoeren."

Lees ook onze vorige verslagen van dit assisenproces hier:
dag 5 - dag 4 - dag 3 - dag 2 - dag 1

Op foto David Paul - foto Jan Buyens