Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Dag 3 van de 'Casa Blanca' moord

Dag 3 van de 'Casa Blanca' moord

Het werd een komen en gaan van getuigen vandaag, getuigen zowel van de aanklagers als van de verdediging. Véél familie en vrienden van zowel het slachtoffer als van de verdachte. Meerdere moeilijke momenten dus ook, vooral bij de moeders, zowel van de ene als van de andere...

Eerst aan bod vandaag kwam het moraliteitsonderzoek van de FGP van zowel slachtoffer David Paul als van beschuldigde Tom E. Wat we hier o.a. van onthouden is dat beklaagde meerdere PV's had van agressief gedrag, waarbij soms erg rake klappen vielen, "hij ging tekeer als een beest", maar ook dat er na 2014 géén geweldsdelicten meer werden genoteerd. Ook dat hij een moeilijke jeugd had gekend door de scheiding van zijn ouders, en nadien een stiefvader die een nogal 'hardhandige' manier van opvoeden hanteerde.
En van het slachtoffer vernamen we van de FGP dat zijn gezondheid niet al te best was, met al van kindsbeen af aanleg tot obesitas. Ook dat hij een levenslustig iemand was die graag vanalles en nog wat organiseerde, maar ook van een pintje en een Duveltje hield.

Nadien was het de beurt aan een hele rits getuigen, met om te beginnen de burgerlijke partij, waarvoor zowel de echtgenoot, moeder en zus tesamen naar voor traden. De echtgenoot vertelde over de sleet die er was gekomen op de relatie en ook over het drankgebruik van David. Zowel de moeder als zuster spraken verder vol trots over hun zoon/broer, maar ook zeiden ze "Het heeft allemaal veel te lang geduurd. We hopen dat er eindelijk gerechtigheid komt. We willen hier zo snel mogelijk een punt achter zetten. Vergeten zullen we het nooit, er is ook een stukje van ons weggenomen die nacht." Daarna volgden nog meerdere vrienden van het slachtoffer, met vooral positieve eigenschappen van David benadrukkend. Een bijzondere quote is dat hij werd omschreven als een 'lieve dikke teddybeer'.

Na een middagpauze was het de beurt aan de moeder van de beklaagde, uiteraard ook een moeilijk moment. "Tom vertelde me dat hij gewoon op de verkeerde plek was op het verkeerde moment. Hij keek me diep in de ogen en verzekerde mij dat hij 'het niet had gedaan'. Als moeder wist ik dat hij de waarheid sprak." Nadien was het de broer van Tom. E. die benadrukte dat zijn broer géén junkie was, enkel weleens een jointje rookte. En dan was het de beurt aan twee exen van Tom, die een nogal gelijkaardig verhaal brachten van enerzijds veel fun, maar ook zwarte momenten, ruzies om druggebruik en fysiek bedreigende momenten. Ook een ex-schoolvriend getuigde over fysiek geweld tegenover hem op een feestje.

Daarna volgden nog enkele vrienden van Tom E., en daarna de personeelschef van Nyrstar, het bedrijf waar de beklaagde al geruimte tijd werkt. Hij had niets dan lof voor Tom, en bestempelde hem als een "uitstekend werknemer die nog maar onlangs in 2022 bevorderd werd tot assistent-teamleider".

Als laatste getuige vandaag was het de beurt aan Iris, de vriendin van de beklaagde. Zij is de huidige partner, maar ook de toenmalige van Tom, en ondanks het proces is zij hem altijd blijven steunen. "Het heeft een zware impact gehad op hem, hij is een stille jongen geworden sindsdien", aldus de vriendin. Ook stelde ze dat ze niet kon geloven dat Tom ook maar iemand zou willen beroven, en van zijn zoektocht naar zijn seksuele geaardheid had ze nooit iets gemerkt, en werd ze pas op de hoogte gesteld na een politieverhoor in 2022.

En zo eindigde een vrij emotionele dag in Tongeren vanavond... Morgen gaan we weer verder!

Lees ook onze verslagen van dag 1 en dag 2 van dit assisenproces.