Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Proces 'Casa Blanca'-moord van start

Proces 'Casa Blanca'-moord van start

Vanochtend ging (na elf jaar...) eindelijk het assisenproces van start waarbij Lommelaar Tom E. terecht staat voor doodslag op stadsgenoot en café-uitbater David Paul. Vroeg aanwezig zijn was de boodschap, want alle zitjes in de assisenzaal waren bezet!

De feiten zijn ondertussen al meerdere malen ruim aan bod gekomen in alle media, dus dit hele verhaal hier nogmaals uit de doeken doen lijkt ons niet echt nodig. Kort door de bocht was het zo dat de twee mannen via een chat-app met elkaar hadden afgesproken in rendez-vous hotel Casa Blanca in Eksel, dat er drugs in het spel waren (veel drugs...), dat de beklaagde uit was op een rip-off van het slachtoffer, maar dat uiteindelijk David Paul dood in de kamer lag. Dé vraag voor de jury is nu of dit een gevolg was van overdadig druggebruik, van een hartfalen, of van opzettelijke doding (verstikking) door de beklaagde.

Als eerste werd door substituut-procureur-generaal Maarten Sobrie stap voor stap de akte van inbeschuldigingstelling voorgelezen. De jury luisterde hier aandachtig naar, waarbij Sobrie o.a. ook vertelde hoe beschuldigde Tom Erken zijn verklaring tot driemaal toe wijzigde. Daarna ging de substituut verder met het voorlezen van het rapport van de wetsgeneesheer, waarin stond dat door de cocktail van alcohol en GHB, een toxicologisch gerelateerd overlijden theoretisch gezien niet kan uitgesloten worden. Maar... "noch de toxicologie, noch de verzwakte harttoestand verklaren de letsels bij David Paul, die waarschijnlijk het gevolg zijn van stompe geweldpleging". Het besluit van de wetsgeneesheer was dan ook duidelijk dat David Paul stierf door ademhalingsfalen ten gevolge van verstikking en dus... doding

Daarna volgde een beknopt overzicht van het leven van zowel het slachtoffer als de beklaagde. David Paul werd omschreven als een 'bourgondiër' die graag genoot van alle geneugtes van het leven, en Tom E. als 'angstaanjagend' en 'agressief', en betrokken bij meerdere vechtpartijen, maar ook als 'grappig'.

Als eerste van de advocaten kwam Walter Damen aan het woord, in naam van de beklaagde, en hij stelde volop voor de vrijspraak te gaan. De advocaat van de burgerlijke partij, Jo Muylle hield een bijzonder korte tussenkomst door te stellen dat zelfs indien doodslag niet weerhouden zou worden, er ook nog de zaak van het toedienen van verdovende middelen is.

Dan kwam de beklaagde zélf aan het woord, waarbij hij zijn moeilijke jeugd benadrukte, maar ook zijn job bij Nystar waar hij gewaardeerd wordt. Ook beweerde hij géén geldproblemen te hebben én een vriendin (dezelfde van 11 jaar geleden...) die hem nog steeds door dik en dun steunt. Drank- en drugsgebruik in 2013 gaf beklaagde wél toe, van GHB over coke tot xtc. Over de verwondingen van het slachtoffer had hij een 'warrige' uitleg, als zou hij 'iets te hardhandig' geprobeerd hebben om te zoeken naar een hartslag en te reanimeren. Het verhaal over het 'beroven' daarvan gaf hij toe dat het gelogen was, om zichzelf te beschermen. Nu klonk het dat hij 'op zoek was naar zijn seksuele identiteit'.

Na een middag-onderbreking kwamen de eerste getuigen aan het woord, de speurders die als eerste de nodige vaststellingen deden op de avond zelf. Echt veel meer duidelijkheid kregen we deze namiddag niet. Tegen 18 uur werd de zitting geschorst, en maandag gaat deze verder. Een uitspraak wordt verwacht tegen donderdag.

Na een vermoeiende zittingsdag konden we ook nog even een reactie opvangen vanwege de burgerlijke partij, de familie van het slachtoffer...

"We zaten vol spanning het was een eerste zware dag die toch veel energie heeft gekost van ons... je bent na zo een dag uitgeput!"