Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

#6 Schrijfworkshop erotisch schrijven

#6 Schrijfworkshop erotisch schrijven

Ik volg al jaren schrijfworkshops, zelfs na mijn opleiding Creatief Schrijven blijf ik me regelmatig inschrijven. Je leert altijd wel iets bij of doet er inspiratie op, waardoor je weer verder kan met je verhaal of tekst.

Enkele weken geleden volgde ik een avond rond erotisch schrijven, met de vraag: hoe bouw je erotiek op in een scène en vanaf wanneer is het porno of gaat het er zo over dat het lachwekkend wordt? Ik wilde daarin wat meer verkennen, want in de roman waaraan ik werk zitten ook prikkelende scènes en net zoals in het echte leven is de juiste balans vinden, tussen wat te zacht en te hard is, belangrijk.

Het was op een dinsdagavond in Antwerpen in het gebouw van Wisper. Het werd gegeven door Lore Mutsaers, een collega van me die ook in de opleiding tot schrijfdocent zat.

Toen ik aankwam was ik al kleddernat van de regen omdat ik veel verder geparkeerd stond en een plensbui me in de tussentijd verwelkomde. Ik kwam het zaaltje binnen waar al enkele vrouwen zaten en zei al lachend: “Een beetje fout misschien, maar het begint hier al goed, ik ben al nat voor het begonnen is!” Een wat zuur lachje kwam van één van de dames met regenboogoorbellen.

Vijf minuten later introduceerde een jongedame van Rebelle het opzet van de workshop en de gastdocente. Rebelle was blijkbaar de organisatie hierachter en is een vrouwenvereniging met een focus op gendergelijkheid en vrouwenemancipatie. In de zaal zaten dan ook alleen maar vrouwen, en ik.

Maar geen probleem, mij maakt het niet uit bij wie ik zit, welk gender of welke overtuiging men heeft of wie het organiseert, zolang ik maar mee kan ontdekken. En gelukkig voelde ik me net zo welkom. Toch zette het een lichte rem op me om de schrijfoefeningen die we deden ook hardop voor te lezen. Enkel de dame - ongeveer mijn leeftijd – met haar mooie oorbellen, forsgebouwd en duidelijk goed gebekt, deelde graag haar zielenroerselen. En dat was zeker niet slecht, om eerlijk te zijn was het met zodanige pittige details geschreven dat ik bij mezelf dacht: Goh, wat ben ik toch nog braaf. Dus, ja, dit kan ook, je fantasie eens lekker laten gaan, tot in de details als het moet – maar in die juiste balans, zodat het in your face - gegeven en het erotische nog juist door dezelfde deur kunnen.

Het geheel was een combinatie van schrijfoefeningen en tips. Wat ik er kort samengevat uit leerde was: dat het belangrijk is je zintuigen te betrekken (zintuiglijk schrijven), de juiste metaforen te vinden (die niet van de pot gerukt zijn), spelen met de dialoog (de verhouding tussen de personages), krachtige details gebruiken en het toelaten van herinneringen, dit in een opbouw zodat je die erotische spanning stilaan laat binnenkomen. Tenzij het je bedoeling is om binnen de context van je personage en je verhaal rechtstreeks tot de daad over te gaan en het louter als seks af te schilderen, maar dan spreek je niet meer over erotisch schrijven.

Aan het einde van de workshop had ik dan toch de moed bijeengeraapt om een kort stukje voor te lezen. En ja, het werkte. De vrouwen vielen in zwijm en vroegen me meteen mijn nummer, of toch zo was het in mijn fantasie. Na de workshop mochten we ook thuis eraan verder werken en het naar Lore toesturen, waarna ze nog feedback gaf.

Ik heb er een stuk van uitgewerkt om op te sturen naar Het Rode Oor. Een erotische schrijfwedstrijd, opgezet door deBuren. De rest gebruik ik voor het verhaal waar ik komend jaar een eerste manuscript van hoop klaar te hebben, om zo een uitgever over de brug te krijgen.

Trouwens, een van de volgende schrijfcursussen die ik wil volgen is er een over AI en schrijven. Daar hou ik mijn hart namelijk rond vast, want ik hoop wel als auteur nog werk te kunnen hebben in de toekomst, en als ik het gebruik, moet het een nuttig hulpmiddel zijn, om schrijffouten te verbeteren bijvoorbeeld. De fantasie en zeker de erotische hoop ik dat uit mijn eigen geest kan en mag blijven komen.

Dus beste schrijver en lezer, blijf je eigen verbeelding gebruiken en zet er niet te veel rem op, want alles kan en mag, toch in je schrijven.

Bart VERMEER