Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Politiek debat op X Plus

Politiek debat op X Plus

Deze voormiddag gingen 7 politieke partijen in debat over meerdere thema's in de X Plus Campus in de Mudakkers. De aanwezig politici waren Gaby Colebunders (PVDA), Sven Saenen (Groen), Kris Verduyckt (Vooruit), Sofie Mertens (CD&V), Philippe Nys (Open VLD), Fran Gysen (N-VA) en Patrick Vanparys (Vlaams Belang).

Dit evenement bracht politici samen met studenten en leraren voor een levendige en educatieve discussie over actuele politieke kwesties. De leerlingen van de drie hoogste jaren keken ernaar en... waren duidelijk toch wel betrokken bij meerdere standpunten, af en toe lieten ze zich door middel van applaus duidelijk horen. Hier alle standpunten van de zeven partijen uit de doeken zou té ver leiden, want iedereen kent deze ondertussen zeker wel. Wat wél duidelijk was dat deze politici de dag van de verkiezingen erg dicht voelen naderen, want de zenuwachtigheid wordt ook hoe langer hoe groter... Zelfs in een debat voor scholieren werden woorden als 'leugens' en 'hypocretie' niet gemeden!

Zeker bij het punt van de oorlog van Israël tegen de Palestijnen beroerde dit zowat de hele zaal scholieren, maar de heren en dames politici gaven ook hun visie op belangrijke onderwerpen zoals onderwijsbeleid, veiligheid, migratie en jeugdwelzijn. Het debat bood studenten een unieke kans om rechtstreeks vragen te stellen en zich meer betrokken te voelen bij het democratische proces.

Dit soort evenementen zijn essentieel voor de politieke vorming van jongeren. Ze leren niet alleen over de inhoud van de politiek, maar ook over het belang van participatie en kritische vragen stellen”, klonk het bij de organiserende leerkrachten.

Na het debat hadden de leerlingen de mogelijkheid om te oefenen met de stemcomputer.