Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

De strategie van ‘de waan van de dag’…

De strategie van ‘de waan van de dag’…

Heb je dat soms ook? Beseffen dat je beter ergens niet op kunt ingaan, omdat je weet dat het een afleidingsmaneuver is om te voorkomen dat er aandacht wordt besteed aan veel belangrijkere zaken?

En dan… Je ergert je groen en geel. Je kunt het niet laten, dus reageer je toch! Dat heb ik met het arrest van de boete van 3 miljoen voor Lommel: per inwoner mag je 100 euro aftikken.

Voor wat? Vijftig jaar geleden werd grond onteigend in het centrum voor publieke gebouwen:  een cultureel centrum, een nieuw stadhuis? Ik weet het niet. Het was iets voordat ik ooit van Lommel had gehoord. Dat zal voor meer inwoners het geval zijn: betalen voor iets waar je part noch deel aan hebt. Gaan ze werkstudenten inhuren om de deuren langs te gaan, die je na het overhandigen van 100 euro een certificaat overhandigen als ‘echte Lommelaar’? Hm, daar zit misschien handel in. Ik ken wel iemand die voor een paar euro zoiets kan namaken.

Plannen wijzigen en een deel van het terrein is, na 25 jaar(!) braak te hebben gelegen, via onzorgvuldig beleid verkocht om appartementen te bouwen. De familie Poets ruikt geld en klaagt de gemeente aan. Oké, dat is hun goed recht. Als ik het verhaal goed begrijp heeft de gemeente desondanks flink verdiend aan het hele gedoe. So,what’s the problem?

Oh, wacht! Het huidige college heeft al veel geld besteed aan prestige objecten en op de veertig miljoen uit de vorige legislatuur is al flink ingeteerd. Wat nu? Geen zorgen! We volgen gewoon de procedure die ze ook landelijk toepassen. Dat gedoe met dat begrotingstekort van… wat was het ook al weer, 30 miljard euro?

Weet je wat? We gaan in Lommel gewoon bezuinigen op een aantal zaakjes als… weet ik veel. Niet interessant! Het kost 100 euro per inwoner en voilà: het probleem is opgelost!

Wat mij stoort in dit hele verhaal?  Dat is de trend van de discussie. Het gemak waarmee financiële problemen op het bordje wordt geschoven van de ‘werkmens’ (een term die ik heb opgepikt uit een niet al te fris verkiezingsgeschrift). Die term irriteert me trouwens: het klinkt teveel als ‘melkkoe’ of ‘schaap’, zoiets van: “Ze blaten wat, maar doen verder niets”.

Stel je voor: je verdomt het om je aandacht te verspillen aan dit soort achterhoedegevechten,  prult wat op Google en leest toevallig een bericht van Oxfam dat de kloof tussen rijk en arm nog nooit zo groot is geweest of over hun onderzoek, waarin ze aangeven dat de grootste bedrijven 73% van hun winst uitbetalen aan aandeelhouders. Ze moeten wel, he? Er is een wet, die zorgt dat de lonen worden geblokkeerd. Dus wat moet je dan als ondernemer?

Ik was, het is al een tijdje geleden, in het oude Raadhuis bij de boekpresentatie van ‘We Are One’ van David Pestieau (lid van een, vanwege de sperperiode, niet nader te noemen linkse arbeiderspartij). Op die presentatie was ook Stijn Coninx (regisseur van Daens en ongelofelijk boeiende man), die nuanceerde en duidelijk maakte dat niet alle ondernemers graaiers zijn. Ik geloof niet dat hij toen ook is ingegaan op politici met ‘een-zeteltje-in-een-Raad-van-Commissarissen’ ambitie. Wel gaf hij aan, dat er miljardairs zijn die beseffen dat, hoe is dat gezegde ook al weer?, ‘de kruik zolang te water gaat tot ze barst’. Er is een groeiende organisatie van superrijken die ervoor kiest om meer belasting te betalen en zo een wereld willen behouden met minder conflicten en armoede.

Is het niet vreemd dat de zojuist genoemde politici met bovengenoemde ambitie voortdurend dat effectief proberen te blokkeren? Of is het zo dat ze vrezen dat, mocht het ooit doorgang vinden, hun toekomstperspectief in rook opgaat?

De aan ons voorgespiegelde ‘waan van de dag’ verbergt vele lagen van onze dagelijkse realiteit. Het is een rookgordijn om tegenstellingen te scheppen en de werkelijke problemen uit het zicht te navigeren.

Besef je wat het beleid van ‘prestige-objecten’ en het afwentelen van de kosten op de bevolking van de afgelopen jaren voor je huishoudboekje betekent? Wat de voortzetting van dat beleid voor jouw gezin en je kinderen gaat betekenen om maar te zwijgen over de rest van de bevolking van Lommel?

Benny AHLERS