Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Aanpassing meerjarenplanning op gemeenteraad

Aanpassing meerjarenplanning op gemeenteraad

Hoofdmoot van de gemeenteraad van gisterenavond was uiteraard, en traditioneel, de meerjarenplanning 2020-2026.

Eén van de main-issues in deze was de stijging van de personeelskosten. Algemeen directeur Iris Mulkens gaf hierbij de nodige informatie en haalde als reden o.a. de opeenvolgende crisissen aan, de loon-indexaanpassingen en de verschuiving naar meer A en B functies omdat dit noodzakelijk is om een antwoord te kunnen geven aan de vele soms moeilijkere vragen vanwege de inwoners. Een andere duidelijke oorzaak voor haar is ook de inkanteling van vele taken van het hogere niveau naar de steden en gemeenten.

Daarna kwam burgemeester Bob Nijs (CD&V) aan het woord met een overzicht van de realisaties en de te realiseren zaken.

Als realisaties haalde hij o.a. onderstaande zaken aan:

De uitbreiding van het E-loket, de uitbreiding van de balie-uren, … Ook het nieuwe intranet VIC werd bij deze aangehaald. Ook haalde hij de cijfers aan van de geregistreerde contactmomenten (bellen én komen), en dat waren 14.297 stuks.

Daarna haalde hij ook de start van de werken Rondweg aan,  de recreatiezone Lutlommel, nieuwe speeltoestellen Dolfijn, renovatie jachthavan Meerpaal, erkenning nationaal park Bosland. Ook de live streaming gemeenteraad werd aangehaald, sportkampen, voorleesweken, stijging bezoekers BIB, participatietraject jongerencentrum, Bal Final, het uit z’n voegen barsten School’s Out, 30 jaar De Adelberg, Street Art project Heide-Heuvel, wijkteam Kolonie, positief einde voor crisis in voorschoolse kinderopvang, sterke uitbouw ontmoetingsgroep LGBTQ+-gemeenschap, opvang 104 Oekraïense vluchtelingen, …

Bij de plannen voor de komende jaren kwamen volgende zaken aan bod:

Nieuwe website en stadsapp (gebaseerd op Mijn Burgerprofiel), start bouw jongerencentrum, versterking samenwerking met OverKophuis, aanleg troostplek Berkenhof.
Als investeringsuitgaven vernoemde hij o.a. de uitvoering van de Rondweg, het House of Nature (waarbij nog gewacht wordt op subsidie), de herinrichting van het Burgemeesterspark (nieuwe bomen en heesters en aanleg evenementenweide), Lommel fietsboulevard Noord, Trage Weg 2, Renovatie GlazenHuis en Toerisme, renovatie Mariapark, nieuw en modern buspaviljoen Kerkplein, bouwen nieuwe hallen groendienst (achter nieuwe sporthal en op begraafplaats), Jongerencentrum, nieuwe DOJO (twee boven elkaar), pleintjesplan (park de Kom), buurtenplan Heide-Heuvel en Heeserbergen, een pianolift voor CC De Adelberg, aankoop klooster en gronden Chiro Kerkhoven.

En uiteraard kan bij dit soort besprekingen ook de schepen van financiën Johan Bosmans (N-VA) niet achterwege blijven, en hij bracht een algemeen overzicht van 'de cijfertjes'.

Hierboven dus hetgeen door de CD&V en N-VA meerderheid werd voorgesteld gisterenavond. Noot hierbij is toch opmerkelijk het feit (en dit is niet de eerste keer) dat de algemeen directeur, die geen enkel politiek mandaat heeft, op deze gemeenteraad het beleid van de politici moet komen verdedigen... Noch in het verleden in onze eigen stad, noch in éénder ons bekende andere gemeente of stad gebeurt dit... Al bijna even opmerkelijk is dat ook de oppositie hier tot op heden nooit een punt van maakte!

Nu ook een aanvullend artikel online met de opmerkingen vanwege de oppositie op deze begroting en de replieken van de schepenen.

En lees ook de overige punten op de gemeenteraad gisteren hier