Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

#5 Schrijfwedstrijden

#5 Schrijfwedstrijden

Ik maak  tussendoor tijd vrij om enkele teksten die ik heb te bewerken voor een wedstrijd. Het is belangrijk om af en toe aan schrijfwedstrijden mee te doen, om zo jezelf uit te dagen, deadlines op te leggen en met wat geluk feedback te krijgen. Via die weg kan ik ook eens kijken met een blik van: goed, waar sta ik? Al is dat relatief.

Je gaat al zeker met meer focus aan een tekst werken, binnen het genre en thema waarin de wedstrijd het vraagt. Je schrijft bewust voor een jury en het wordt misschien in een bundeling gepubliceerd. Je let daarbij extra op je taal en je verhaal.

Nu, een schrijfwedstrijd is niet alles bepalend, dat moet je wel onthouden. Je kunt evengoed een ijzersterk fictief verhaal schrijven, korte anekdotes willen neerpennen of gewoon je eigen memoires van je afzetten, zonder er applaus voor te willen. Toch kan het lonen om eraan mee te doen. Hou er dan wel rekening mee dat met elke wedstrijd een andere jury je materiaal onder ogen krijgt. Zo’n jury heeft telkens een eigen kijk op taal en elk individu een ander gevoel voor verhaal of genre. Net zoals ik ook een voorkeur heb voor bepaalde films. De ene film kan misschien even goed gemaakt zijn als de andere, maar daarom vind ik die niet beter.

Er zijn natuurlijk wel algemene elementen waar je als jury op zou moeten letten: zoals de verhaalconstructie, de personages, de leesbaarheid en schrijfstijl. Maar toch, als puntje bij paaltje komt en één uit de zoveel inzendingen moet gekozen worden, gaat een jury ook kijken naar wat hen het meest persoonlijk raakt. En dat blijft een subjectief gegeven. Dus laat je niet ontmoedigen door zulke dingen om mee te doen aan schrijfwedstrijden, zie het als vingeroefeningen.

Ik doe zelf niet mee met elke wedstrijd, eerder één à twee keer per jaar. Nu ik er weer meer tijd voor maak. Het zet me altijd aan om even scherper na te denken over mijn eigen materiaal en uit al mijn schrijfsels een tekst te plukken waarvan ik denk: goed, dat ga ik eens vermalen tot een kort verhaal of een gedicht, en dan zien we wel.

Je kan trouwens, net zoals ik al doe, zélf teksten plaatsen via een eigen blog (blogger) of website (wordpress of wix) en via die weg een publiek opbouwen.

Of je zoekt naar een schrijversplatform zoals Azertyfactor waarop je je teksten plaatst en waar je af en toe eruit kunt geplukt worden als tip van de week. maar tegelijkertijd bereik je lezers en misschien wel de aandacht van een uitgever. Via dat platform kan je zelfs professionele feedback vragen op je tekst - dit kan al voor een redelijke prijs - wanneer je even wil polsen voor je het opstuurt naar een wedstrijd of magazine. 

Enkele goede sites waarop je schrijfwedstrijden (en schrijftips) terugvindt zijn deze: https://azertyfactor.be/wedstrijden, onderdeel van www.creatiefschrijven.be, en bij onze Nederlandse vrienden op https://schrijvenonline.org/wedstrijden.

Goed, blijven schrijven en meedoen dus!

Bart VERMEER