Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Huwelijk schepen Vanderkrieken wordt gezegend door kerk

Huwelijk schepen Vanderkrieken wordt gezegend door kerk

Peter Vanderkrieken, eerste schepen, en zijn man Koen Lemmens zullen hun huwelijk in augustus laten zegenen door de kerk. Een belangrijke en emotionele stap voor hen na twintig jaar huwelijk. "Dat twee mensen hun liefde voor elkaar kunnen uitspreken in de kerk, is het mooiste wat er is", zegt Koen Lemmens.

Al 20 jaar zijn ze getrouwd, Peter Vanderkrieken en Koen Lemmens, maar in augustus zullen ze hun huwelijk laten zegenen door de kerk in het centrum van Lommel. Een belangrijke en emotionele stap voor hen.

"We zijn allebei in een christelijke familie opgegroeid en bezoeken wekelijks de kerk. Daarom wilden we graag die zegening en dat in het kerkgebouw waar we jarenlang van kleins af aan naartoe zijn gegaan. De zegening zal gebeuren in onze gemeenschap, samen met mensen die ook gelovig zijn en onze vrienden", vertelt Vanderkrieken, die tevens ook eerste schepen is in onze stad.

De priester zal het koppel zegenen wanneer ze uitspreken verder in verbondenheid te willen leven met elkaar. Hij zal ook vragen aan de gemeenschap om mee te bidden voor hun huwelijk. Op het moment dat Peter Vanderkrieken en Koen Lemmens in 2003 trouwden, was diezelfde priester er al bij. "Hij wilde ons op dat moment al kerkelijk zegenen, maar dat werd toen niet toegestaan. Het is mooi dat hij het na 20 jaar toch nog kan doen", aldus Vanderkrieken.

Even mooi en heilig

Ook Koen Lemmens heeft al zijn hele leven lang een sterke band met de kerk. Daarnaast is hij als kunstenaar actief in de wereld van de religieuze kunst en werkt hij vaak voor geloofsgemeenschappen en bisdommen. "Ik ben een gelovig mens die dat graag met anderen wil vieren", zegt hij. "In de kerk waar wij al zo lang komen, wil ik kunnen zeggen dat wij verder gaan met ons huwelijk en het onder Gods zegen plaatsen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste."

"Ik heb de kerk ook zien veranderen en gerenoveerd worden. Ik diende ooit zelf als misdienaar en nu ben ik er lector. Dat maakt het nog emotioneler", vult Vanderkrieken aan. "Er is soms nog een taboe rond gelovig én homoseksueel zijn, maar ik hoop dat de mensen die het nu vreemd vinden ooit inzien dat de liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht even mooi en heilig kan zijn."

Koesteren

"Wij hebben gelukkig niet veel negatieve ervaringen gehad met de kerk door onze homoseksualiteit", zegt Lemmens. "Natuurlijk zorgde het soms voor problemen, maar dat heeft mij als gelovig mens nooit de kerk doen verlaten. De zegening is iets heel moois, het gaat niet alleen over mij en Peter, maar heel de geloofsgemeenschap spreekt uit dat liefde en God tussen ons aanwezig zijn."

Maar een zegening door de kerk is natuurlijk niet hetzelfde als trouwen voor de kerk. "Ik ben dankbaar dat dit kan", zegt Lemmens. "Dit hebben we al en kunnen we koesteren. Of dat nu in een sacrament wordt gegoten of enkel een zegening is, maakt niet uit. Dat twee mensen hun liefde voor elkaar kunnen uitspreken in de kerk, is het mooiste wat er is."

Bron vrt - artikel