Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Fusie Lommel en Mol in de maak?

Fusie Lommel en Mol in de maak?

Zelf vielen we hier bijna van onze stoel toen we dit vernamen, maar blijkbaar vinden er al enige tijd, in de coulissen, gesprekken plaats om tot een eventuele fusie van Lommel en Mol te komen. Tenminste, dat is wat we gisteren vanuit het niets en uit goede bron vernamen. De gesprekken zouden nog maar in een aanvangsfase zitten, maar naar wat wij vernemen zouden o.a. het Bosland verhaal en ook de gemeenschappelijke rijkdom van het zand enkele troeven zijn waarom de wederzijdse interesse er is. En dat zowel Lommel als Mol momenteel eenzelfde meerderheid hebben (CD&V / N-VA) speelt natuurlijk ook wel mee in het verhaal.

Naar wat we ook vernamen zal het uiteraard allemaal niet zó eenvoudig worden, aangezien de twee gemeentes in een andere provincie liggen, maar ook hier is er een precedent met de fusie van een gemeente in Antwerpen met een uit Oost-Vlaanderen, dus onmogelijk is dat ook niet. Maar wat we ook vernamen is dat wat er uiteindelijk ook uit deze besprekingen zal komen, de bevolking hieromtrent zal geraadpleegd worden. Zowel een fusie ja of neen, maar ook een nieuwe naam, zal zeker bevraagd worden, aldus nog steeds onze bron.

En dat er wel meerdere geruchten de ronde doen blijkt ook, maar, opnieuw volgens onze bron, is er geen sprake van een fusie waarin ook Balen en/of Dessel zouden betrokken zijn. Dit bevestigt trouwens ook onze burgemeester Bob Nijs (CD&V) in een reactie:

"Vooreerst wil ik zeggen dat het bijzonder jammer is dat dit nu 'uitgelekt' is, want uiteraard is dit materie die erg gevoelig ligt, en we hadden dan ook graag in alle luwte aan een mooi voorstel, totaal-pakket, verder gewerkt. De enkele bijeenkomsten die er nu in een grote constructiviteit zijn geweest gingen enkel en alleen over intenties en technische kwesties, en ook enkel over Mol. De essentiële vragen die waren we inderdaad van plan om zowel op de gemeenteraad als naar de gehele bevolking toe te communiceren. En in deze meenden wij dat het beter was om in één keer met een mooi geheel plan te komen dan enkel en alleen met intenties... Het is dus zeker nooit de bedoeling geweest om dit ingrijpend gebeuren in achterkamertjes te 'bedisselen' en te beslissen. De inspraak en participatie, die komt er absoluut nog!

En ook konden we niet voorbij aan de oppositie, en hiervoor gingen we te rade bij Kris Verduyckt (Samen/Vooruit):

"Net als jullie val ik hier ook wel even van mijn stoel, want ook wij wisten van deze gesprekken niets. We gaan dit op de volgende gemeenteraad dan ook zeker bij hoogdringendheid op de agenda laten plaatsen. Anderzijds willen ook wij niet blind zijn voor de eventuele opportuniteiten die dergelijke fusie zou kunnen opleveren, dus om dit verhaal nu zonder verdere boe of ba af te schieten, dat gaan we ook niet doen. We zijn alvast héél benieuwd naar wat er tot nu toe al allemaal besproken is geweest, en willen absoluut betrokken worden in deze gesprekken. Maar dit nadat de Lommelaar (en die van Mol...) zich uitgesproken heeft over een intentie om dit uit te voeren. 'First things first'."

Maar na dit alles te lezen hebt u misschien ook alvast een voorstel tot een naam voor deze nieuwe fusiegemeente? U mag ons die nu doormailen via lommelsegazet@telenet.be