Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Alexander De Croo op bezoek bij ZF Wind Power

Alexander De Croo op bezoek bij ZF Wind Power
Foto Henri Loomans

Deze voormiddag kreeg ZF Wind Power hoog bezoek, nl. onze eerste minister Alexander De Croo. In het bedrijf werd hij ondergedompeld in de energiesector. Samen met burgemeester Bob Nijs maakte hij niet alleen kennis met de theoretische uitdagingen in de transitie naar duurzame energie. Op de werkvloer ontdekten beiden het belang van de details in het proces en de productie van zowel individuele componenten als in de assemblage van tandwielkasten en complete powertrains. De tandwielen van deze producten worden met een precisie van een honderste van een millimeter geslepen. Bob Nijs en Alexander De Croo voerden een tussencontrole uit bij het slijpen van een ringwiel en monteerden één van de 48 draadstangen bij de generatorflens die zorgen dat de onderdelen van de powertrain stevig aan elkaar gemonteerd zijn.

“Als land zetten we in op verduurzaming. Ook de industrie kiest voor groene groei. België heeft geen grondstoffen van betekenis. Wij hebben geen gas. Maar inzake kennis en innovatie zijn we top in de wereld. Indrukwekkend om te zien dat hier tandwielkasten worden geproduceerd die straks in ons land en de rest van Europa propere energie zullen opleveren. Deze zomerstage is een unieke gelegenheid om het (klimaat) beleid en de verwachtingen van de industrie beter op elkaar af te stemmen. Ik raad het al mijn collega’s aan,” lichtte premier Alexander De Croo toe.

124 politici slaan bruggen
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, brengt deze zomer 124 politici naar ondernemingen en slaat zo de brug tussen politiek en de bedrijfsvloer. “Premier De Croo kan hier vandaag zien, horen en ervaren waar ZF Wind Power mee bezig is én van wakker ligt. We tonen hier onder meer dat het fundamenteel is dat Europa onze industrie blijft ondersteunen, zowel financieel als naar regelgeving op het vlak van vergunningen. Dit om te vermijden dat, gelijkaardig aan zonnepanelen, de productie van onderdelen voor windturbines bijvoorbeeld naar China zou verhuizen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Voor bedrijven is dit ook een unieke kans om contact te leggen met het politieke bestuur dat mee de richting van de industrie bepaalt.

“Niet alleen voor ons als bedrijf is het bezoek van de premier interessant. Voor ons personeel en zeker voor onze operatoren is dit een gebaar van appreciatie en respect voor het werk dat we elke dag doen,“ besluit Ruud Bakermans, plant manager van ZF Wind Power Lommel.”