Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Onveiligheid in en rond het centrum van Lommel

Onveiligheid in en rond het centrum van Lommel

Namens oppositiepartij Samen/Vooruit kwam raadslid Jean Jacques Melotte tussen i.v.m. de onveiligheid in het centrum. Hij stelde:

We bespraken dit punt al eerder op de GR van 22 november vorig jaar en toen kondigde het bestuur maatregelen aan. Een goede opvolging is belangrijk want nog steeds ontvangt onze fractie veel vragen en bezorgdheden over incidenten in het centrum en is er bij de Lommelse bevolking een groot gevoel van onveiligheid. We worden jammer genoeg de laatste tijd vaak geconfronteerd met vecht- en steekpartijen.

Dhr. Melotte stelde ook dat er vele bezorgdheden komen van bewoners in dit centrum, en dat dit vaak senioren zijn die op hun oude dag naar het centrum verhuizen voor sociale contacten, een winkel dichtbij of het gemak van een appartement.  "Maar nu moeten we vaststellen dat ze zich onveilig voelen omwille van het groeiend probleem van vechtpartijen. Verder sprak ik mensen die het onveilig vinden om ’s avonds na een voorstelling of horecabezoek terug naar hun appartement of naar de parking te wandelen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat deze mensen zich gaan opsluiten omdat ze zich onveilig voelen en hierdoor gevangenen worden van hun eigen huis", aldus het oppositielid.

Burgemeester Bob Nijs (CD&V) antwoordde dat er o.a. al meer verlichting werd voorzien (site naast Tuincafé), en vorig jaar waren er ook specifieke maatregelen naar twee horecazaken toe. Concreet waren er deze zomer: 25 meldingen over geluidsoverlast, 9 over dronkenschap, 8 omtrent verstoring van de openbare orde en 11 vechtpartijen met tussenkomsten van de politie. En, zo stelde de burgemeester, deze cijfers zijn beduidend minder dan vorig jaar.

Ook stelde hij dat er nog steeds een geweldige ‘knaldrang’ is, met maar liefst 600 evenementen (grote en ook kleine) deze zomer. "Alles draait ook om evenwichten vinden." Naar de toekomst toe stelde hij dat er een overleg moet komen tussen het stadsbestuur en de verschillende organisatoren om een duidelijk kader te scheppen met daarin heldere limieten zodat het voor elke buurt leefbaar blijft.