Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Laatste stripalbum Bart Proost vertaald in het Duits

Laatste stripalbum Bart Proost vertaald in het Duits
Jan Buyens

Een Vlaams stripalbum.

Op 3 februari jongstleden lanceerde de Lommelse striptekenaar/stripauteur Bart Proost (met enige medewerking de Gentse scenarist Verhast) op de vernissage van zijn retrospectieve expositie in CC De Adelberg te Lommel een bijzonder stripboek over de bekende Duitse kunstschilder Caspar David Friedrich.  En nu reeds, luttele maanden later, wordt dit erg positief ontvangen album ook opgepikt, vertaald en gepubliceerd in het Duits. Uitgeverij Stainless Art (uit Aken) zal het album op de markt brengen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze uitgever is hiermee niet aan zijn proefstuk toe: het bedrijf geeft o.a. ook al de overbekende Vlaamse strip ‘Jommeke’ uit in Duitsland. En bovendien gaf Stainless Art in 2020 ook al een andere graphic novel van Proost uit in het Duits: ‘Kaspar Hauser’.

Een Duitse meester.

Het heeft zeker meegespeeld dat Caspar David Friedrich in een enorm bekende kunstschilder is in zijn thuisland, het Duitse equivalent voor Vlaamse meesters zoals onze Van Eyck of Brueghel… Als uithangbord van de Duitse romantiek zal Friedrich bovendien in 2024 ruim gevierd worden in zijn Heimat en daarbuiten: volgend jaar zal Friedrich namelijk 250 jaar geleden geboren zijn en dat wordt gevierd met o.a. een jaar vol festiviteiten in zijn geboortestad Greifswald, maar ook in zijn thuisstad Dresden. Een grote, reizende overzichtstentoonstelling is nu reeds te zien in Schweinfurt en reist de komende twee jaar naar Winterthur, Hamburg, Dresden, Berlijn tot zelfs in New York toe!

Een persoonlijk project.

Caspar David Friedrich is een persoonlijk project van Bart Proost. Tijdens een moeilijke periode in zijn leven vond hij rust in (het natekenen van) de natuurtaferelen die Caspar David Friedrich, de Duitse schilder van de romantiek, zo virtuoos schilderde. Na een tijdje had hij een hele reeks potloodtekeningen verzameld, en Proost besloot er in inkt personages aan toe te voegen, geïnspireerd op de figuren die Friedrich zelf ook op zijn doeken schilderde.

Wat begon als een therapeutisch werk, werd een eerbetoon aan Caspar David Friedrich, een poëtische beschrijving van de bewogen levenswandel van de artiest, die in het boek van Proost nog beter uit de verf komt dankzij de dagboekteksten van Stijn Verhast. In die teksten graaft Verhast dieper in de emoties die in Friedrichs werken zitten. Zo ontstaat er een fraaie wisselwerking tussen woord en beeld en wordt Caspar David Friedrich - de schilder van de stilte een kunstig geheel.

Buitenlandse ambities.

Lommelaar Proost (geboren in Turnhout, getogen in Neerpelt en ook bekend van zijn stripreeks 'Alexander De Grote') is enorm verheugd met deze kans:

“Op deze manier krijgt ons album, naast de uiterst geslaagde en enorm positief ontvangen Nederlandstalige editie bij de Genkse kwaliteitsuitgeverij Daedalus, een tweede leven in het buitenland. We zagen de Vlaamse versie altijd al als een mogelijk opstapje naar de Duitstalige landen. Gewoonweg omdat het oeuvre van Friedrich daar nog veel meer leeft”. Ook blijkt de Duitse uitgever ambitieus te zijn. “Inderdaad, we hebben  dan ook plannen om meermaals met onze uitgever in Duitsland te gaan signeren: op Comiciade in Aken, maar ook het grote tweejaarlijkse stripfestival van Erlangen. Er zijn ook al vroege contacten met musea en zelfs met Friedrich-stad Greifswald om deel uit te kunnen maken van het jubileumjaar 2024.

Proost hoopt ook op een doorstart voor de Nederlandstalige versie: “Bij ons album hebben we (Verhast en ikzelf) ook een nieuwe, interessante lezing gemaakt: inclusief live geïllustreerde projecties”. Deze lezing is intussen al geboekt bij een aantal verenigingen, o.a. door het Davidsfonds.  “We hopen dan ook om het verhaal van het ‘de meester van de romantiek’ terug onder de aandacht te brengen… Ook hier bij ons!”
Meer info op de website van Bart.