Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Brent, Josephine en Quinten gehuldigd door stadsbestuur

Brent, Josephine en Quinten gehuldigd door stadsbestuur

Gisterenavond kregen drie leerlingen van Provil ION de erkenning die ze verdienen in het Huis van de Stad. Want... ze hebben tijdens de laatste Geschiedenis Olympiade dan ook over geheel Vlaanderen en met deelname van 1.500 leerlingen de tweede prijs behaald!

We meldden dit al eerder in meerdere artikels, zoals hier en hier. En gisteren werden ze dan gehuldigd door het stadsbestuur i.v.m. hun documentaire over de rellen op de Duitse militaire begraafplaats eind jaren '80. Quinten Proost, Josephine Medaer en Brent Smeekens namen ook zélf het woord deze avond en vertelden het talrijke publiek hoe ze tot dit thema gekomen waren en hoe ze het verder uitgewerkt hebben. Ze hadden vele dankwoorden voor iedereen die hen had geholpen en vooral ook veel lof voor hun lerares Helena Burdzy die een groot aandeel heeft in de totstandkoming van deze docu.

Ook burgemeester Bob Nijs was vol lof over dit project en had het in zijn toespraak o.a. ook over de link met vandaag, met een wereld waarin polarisatie nog altijd bijzonder aanwezig is. Ook feliciteerde hij hen voor de haast professionele manier waarop ze dit project hebben uitgevoerd. Ook initiatiefneemster van deze Olympiade Naïma Lafrarchi was aanwezig en ook zij prees Quinten, Brent en Josephine de hoogte in, waarbij ze vooral benadrukte dat ze geleerd hebben volwassen te zijn en daarbij met meerdere competenties geconfronteerd werden zoals discipline, doorzettingsvermogen, samenwerken, nieuwsgierig zijn en grenzen verleggen. En vooral: ze leerden dat de geschiedenis 'is wat ze is'. Wat gebeurd is is gebeurd en kan je niet meer veranderen, maar wat je ermee doet kan je wél veranderen.

Na de vertoning van de documentaire kwam tot slot ook gastspreker professor Bruno De Wever aan het woord met een lezing over 'Graven van Vlaamse collaborateurs', erg boeiend ook, maar ook confronterend! Tot slot was er dan ook nog een receptie voorzien door het stadsbestuur.

Nogmaals van harte proficiat aan deze geëngageerde jongeren én hun leerkracht die met deze docu een tijdsperiode belichtten en specifiek een onderwerp dat eigenlijk nog (bijna) niet gedocumenteerd geweest is.
En wie deze docu nog niet zou gezien hebben: zeker doen, zie hieronder!

En ook nog dit: ook TV-Limburg besteedde aandacht aan deze docu in hun nieuwsuitzending van gisteren! Gemist? Bekijk het hier.