Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Wereldpremière docu van Provil ION leerlingen

Wereldpremière docu van Provil ION leerlingen

Afgelopen schooljaar streden 1.200 leerlingen vanuit heel Vlaanderen voor de overwinning op de Vlaamse Geschiedenis Olympiade 2024. Drie leerlingen van Provil ION participeerden aan deze olympiade met een bijzonder portret dat ze maakten van de Duitse Militaire Begraafplaats, specifiek over de rellen eind jaren '80 toen extreemrechts er herdenkingsplechtigheden hield. En: ze behaalden zilver... de tweede plaats over héél Vlaanderen!

De juryleden waaronder dhr. Wouter Sinaeve van het 'In Flanders Fields' museum en professor dhr. Bruno De Wever, waren erg enthousiast en positief over hun resultaat. En terecht... hun documentaire is een prachtige en objectieve weergave geworden van de gebeurtenissen van toen. De focus ligt uiteraard op de gebeurtenissen op en rond de begraafplaats, waar extreem rechtse groepen zoals Voorpost, Were Di en anderen, hand in hand met Vlaams Blokkers als Filip Dewinter en Gerolf Annemans, meenden eer te moeten bewijzen aan de SS! Maar ook wordt er goed tijdsbeeld geschetst waarin extreem rechts gedachtegoed welig kon tieren, denk maar aan de economische crisis, de energiecrisis, de aanslagen van de bende van Nijvel, ...

En zoals gezegd: Brent, Quinten en Josephine behaalden de tweede prijs over heel Vlaanderen met deze indrukwekkende documentaire, en krijgen dan ook een meer dan verdiend erkenningsmoment door Stad Lommel. Tijdens dit moment zal ook professor dhr. Bruno De Wever aanwezig zijn en een laudatio uitspreken.

Iedereen is uitgenodigd om kennis te maken met deze leerlingen, maar vooral met hun documentaire, op maandag 17 juni aanstaande in het Huis van de Stad om 19.30 uur.