Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Leerlingen Provil ION streden mee op de 'Geschiedenis Olympiade' en werden tweede!

Leerlingen Provil ION streden mee op de 'Geschiedenis Olympiade' en werden tweede!

1.200 leerlingen en leerkrachten streden gisteren voor de overwinning op het slotevent van de Vlaamse Geschiedenis Olympiade. Het is intussen de tweede editie en vond plaats in Antwerp Expo. Drie leerlingen van Provil ION participeerden aan het project met een bijzonder portret dat ze maakten van de Duitse Militaire Begraafplaats, specifiek over de rellen eind jaren '80 toen extreem rechts er herdenkingsplechtigheden hield.

En jammer genoeg haalden ze net niet de eerste prijs, maar van al die duizenden anderen kaapten ze wél de twee prijs weg! En méér dan terecht... proficiat! Juryleden zoals Wouter Sinaeve van het 'In Flanders Fields' museum en professor Bruno De Wever, waren erg enthousiast en positief over het resultaat.

Brent, Quinten en Josephine van het zesdejaar in Provil ION gingen aan de slag om een reportage te maken over deze gebeurtenissen toen, maar kwamen al snel tot de constatatie dat dit niet zo makkelijk ging zijn. Getuigen zoeken (en vinden...), en vooral ook getuigen die bereid waren te praten, was niet altijd even evident, maar uiteindelijk slaagden ze er toch in om een achttal mensen te interviewen, waaronder toenmalig burgemeester Staf Matthijs, toenmalig parlementslid Louis Vanvelthoven, en verder een journalist van De Morgen, iemand van het Anti Fascistisch Front, maar ook iemand van het toenmalige VMO. Bekijk de volledige reportage hieronder. Bijzonder!

De Vlaamse Wiskunde en Fysica Olympiade zijn al jaren vaste waardes in de schoolwedstrijden, maar ook de Vlaamse Geschiedenis Olympiade wint nu aan populariteit. Dit jaar is de competitie aan haar tweede editie toe, met als thema ‘Op zoek naar wereldgeschiedenis in je buurt’. “We wilden een heel breed publiek van jongeren aantrekken om te werken rond een creatief en historisch thema”, zegt coördinator en bedenker Naïma Lafrarchi.