Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Achter de witte schermen bij 'House of Nature'

Achter de witte schermen bij 'House of Nature'
Foto Patricia Palmans


Vanmiddag kregen bezoekers een blik achter de schermen van het landschapswerk ‘House of Nature’ van kunstenaar Will Beckers. “Letterlijk!”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Want het kunstwerk is momenteel ingepakt onder een imposante witte doek. Aan deze monumentale sculptuur, gelegen in de Speelpleinstraat vlakbij de Sahara, wordt op dit moment volop gewerkt. Het wordt een volwaardige vertrekplek, ontmoetingsplaats en verblijfsplek van Nationaal Park Bosland.” Het landschapswerk, gecreëerd door de befaamde kunstenaar Will Beckers, voegt een nieuw hoofdstuk toe aan zijn indrukwekkende portfolio in Lommel.

De stellingen en witte zeilen zijn er trouwens niet om het werk uit het zicht te houden maar, hebben een praktische functie. Ze hebben wat last gehad van wateroverlast en vandaar dat het werk ‘ingepakt’ werd. De stellingen moeten het mogelijk maken om te kunnen werken aan het kunstwerk. Er is een team van vijf vaste mensen en daarnaast nog enkele ingenieurs die de uitwerking van het kunstwerk mogelijk maken.

De kunstenaar, die eerder verantwoordelijk was voor het creëren van het speelbos in de Sahara en de magische elementen op de Vlinderwandeling, laat met ‘House of Nature’ opnieuw zijn creatieve geest zien.

"Met 'House of Nature' willen we niet alleen een kunstwerk onthullen, maar ook de poort openen naar Nationaal Park Bosland, het grootste avonturenbos in Vlaanderen. Dit kunstwerk wordt de symbolische toegangspoort tot een wereld van natuurlijke schoonheid en avontuurlijke ontdekkingen," aldus Will Beckers.

Het ontwerp omvat een kunstinstallatie bestaande uit drie zones die samen een totaalbeleving creëren in het gebied tussen de Klagloop en het fietspad aan de Speelpleinstraat richting het kanaal. Met in deze eerste zone staat ‘House of Nature’. Een kunstwerk dat volledig wordt opgebouwd uit staal. De buitenzijde bestaat uit duizenden stalen plaatjes, die in een ritmische verdeling aan elkaar worden gelast en die de golving van het zand voorstellen, elke rib van het werk is anders dus géén twee dezelfde ribben, en op de buitenkant komen pootafdrukken van dieren die in bosland voorkomen (in samenwerking met natuur en bos);

De tweede zone bestaat uit een wandel- en belevingspad dat bestaat uit sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd. De bomen die hiervoor gebruikt werden zijn allemaal afkomstig uit bosland (bv. omgewaaide bomen).
Op de stoeltjes aan de (picknick)tafels die geplaatst worden komen tekeningen van kinderen van de kunstacademie. Ook hier allemaal tekeningen van dieren uit Bosland. Will Beckers maakte hierbij de opmerking dat de tekeningen niet letterlijk overgenomen werden maar, dat de tekeningen op de stoeltjes gebaseerd zijn op tekeningen van de kinderen.

De laatste zone bevindt zich links van het House of Nature. Deze omvat een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.

Er komt ook nog een parking voor een 100-tal auto’s, en een fietsboulevard vanaf café De kroon naar deze poort om zo het centrum te verbinden met bosland, een aanvraag hiervoor werd ingediend.

Toegangspoort van Nationaal Park Bosland
Sophie Loots, schepen van Bosland, deelde haar enthousiasme over de kijkdag en de impact van ‘House of Nature’ op de regio: "Dit kunstwerk is niet alleen een visueel spektakel, maar het belichaamt ook de verbinding tussen kunst en natuur. Het zal dienen als een uitnodiging voor mensen van alle leeftijden om de schoonheid van Nationaal Park Bosland te ontdekken."
Met de kijkdag als voorproefje belooft ‘House of Nature’ een onvergetelijke toevoeging te worden aan het culturele en natuurlijke erfgoed van Lommel en een inspiratiebron voor avonturiers. De officiële opening zal plaatsvinden in het voorjaar van 2024.

Lees ook onze vorige artikels over dit onderwerp: hier en hier.