Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Ingepakt staat netjes

Ingepakt staat netjes
Foto Jan Buyens

De werken aan de Lommelse toegangspoort van Bosland zijn al een tijdje van start gegaan, dit meldden we ook al eerder. Momenteel is er een groot zeil gespannen over de constructie, waarbinnen de grote stalen sculptuur vorm zal krijgen. De bedoeling is dat tegen het einde van dit jaar het resultaat klaar is.

House of Nature
De poort zal bestaan uit een kunstinstallatie met drie zones die samen voor een totaalbeleving moeten zorgen in het gebied tussen de Klachtloop en het fietspad in de Speelpleinstraat, vlak bij de sportzone aan De Soeverein. Het ontwerp is van de Lommelse landschapskunstenaar Will Beckers, die in de eerste zone de monumentale stalen sculptuur 'House of Nature' zal realiseren. Dat wordt een organische vorm die verweven is met de omringende natuur. Het kunstwerk krijgt een maximale hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van méér dan 50 meter. Aan de buitenzijde zal het worden opgebouwd uit duizenden metalen plaatjes. Bezoekers kunnen in het kunstwerk stappen via een doorgang die de vorm heeft van een mens. De kunstinstallatie omvat een picknicklocatie, een groene boskamer en tafels met gestileerde tekeningen van dieren die leven in Bosland. Daarnaast biedt de installatie een luisterbeleving: bezoekers kunnen er luisteren naar gedichten en verhalen.

Kunstenaar Will Beckers: “House of Nature plaatst de mens centraal als individu en in relatie tot het grotere geheel. Als bezoeker voel je je klein door de ongewoon grote afmetingen van het kunstwerk. Maar het werk is tegelijk heel toegankelijk en creëert een uniek venster op de nabijgelegen natuur.”

“De voorbereidende werken zijn quasi afgerond. De fundering is klaar”, zegt schepen Sophie Loots. “Nu kan de opbouw van de sculptuur beginnen. Hiervoor werd onder een zeil een structuur van steunbalken aangebracht, zodat de kunstenaar het werk ter plaatse kan assembleren. Heel wat voorbereiding gebeurde al in zijn atelier.”

Wandelpad en belevingspad
Ook het belevingspad, een ander belangrijk onderdeel, krijgt vorm. Een buggyvriendelijk wandelpad en een belevingspad begeleiden de bezoekers van de nog aan te leggen parking naast de manege naar de toegangspoort. Het kronkelende belevingspad  bestaat uit heuvelruggen en sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

Fietsenstalling en aanbindplaats voor paarden
De derde zone bevindt zich links van het 'House of Nature'. Deze omvat een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.
De bedoeling is dat de Lommelse poort van Bosland tegen het jaareinde wordt voltooid. De kostprijs van het project werd bij aanvang geraamd op 578.000 euro zonder btw. “We blijven nog altijd binnen deze vooropgestelde raming", aldus de schepen.