Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Zesde editie BoslandTrail vertrekt vanuit De Soeverein

Zesde editie BoslandTrail vertrekt vanuit De Soeverein

💡
UPDATE: wegens serverproblemen kan u pas inschrijven vanaf zondag 25 februari, en niet zoals eerder aangekondigd vanaf vandaag zaterdag!

Het grootste eendaagse trailevenement van de Benelux krijgt een vervolg in 2024. Na een jaartje pauze neemt de organisatie de draad weer op en zal er in het weekend van 23 & 24 augustus een 6de editie van deze epische tocht plaatsvinden.

BoslandTrail werd voor het eerst georganiseerd in 2018 met meteen 1.400 deelnemers. Sindsdien groeide het evenement tot een bijzondere tocht die elke avonturier graag op z’n conto schrijft. "We hebben vijf prachtige edities achter de rug, waarbij we de Covid periode overwonnen en heel erg veel trailers lieten kennismaken met al het moois dat Bosland te bieden heeft", vertelt Lien Verheyen.

Er is ook heel wat nieuws voor de zesde editie: "Na vijf geweldige edities en een jaartje pauze, hebben we een aantal structurele aanpassingen doorgevoerd", zegt Lennert Lodewijks. De voornaamste verandering zit in de nieuwe startlocatie. De deelnemers zullen de komende editie starten en finishen in De Soeverein in Lommel. "De nieuwe startlocatie geeft nieuwe uitdagingen maar zeker ook nieuwe kansen. Zo zullen de deelnemers van onze 50km eindelijk eens de Lommelse Sahara kunnen induiken, een vraag die na de afgelopen edities vaak terugkwam. Ook het Noorden van Bosland kunnen we verder verkennen, al blijven we natuurlijk ook het moois in Pelt en Hechtel-Eksel aanbieden. Na het overwinnen van de Lommelse Sahara duikt voor beide afstanden dan de finish op! We zijn blij dat we komende editie onze deelnemers door de verschuiving van start- en finishlocatie weer nieuwe gebieden kunnen voorschotelen."

Ook nieuw is de datum. Het evenement verhuist naar 23 & 24 augustus en het aantal beschikbare tickets wordt voor de komende editie teruggebracht naar 3.000 voor zowel de afstand van 100 km als 50 km. De tussenafstand van 75 km is er niet meer bij.

Foto Jeroen Clerix

Met Soeverein als uitvalsbasis kunnen de organisatoren ook weer nieuwigheden in de route brengen. Zo zullen de deelnemers van onze 100 km voor het eerst richting ‘De Wateringen’ trekken. Dit gebied biedt geweldige geschiedenis. De techniek van het wateren werd vorig jaar zelfs tot Werelderfgoed uitgeroepen. Nadien blijft water nog een heel poos de leidraad want het Kempisch Kanaal leidt de 100 km richting Kolisbos, een bosrijk gebied in een beekvallei. Na het oversteken van De Dommel wacht het Hoksent. Vervolgens leidt de trail richting Hechtelse Duinen, waarna de dense bossen van het Pijnven, de beklimming van Fietsen door de Bomen en Kattenbos wachten. Het Sint-Jozefsdal leidt de deelnemers van de 100 km vervolgens terug Lommel binnen.

De 50 km route gaat komende editie ook wijzerzin via de Lommelse Sahara, Heuvelse Heide, Dommelvallei, Hobos, Pijnven met Fietsen door de Bomen over Kattenbos en vervolgens blijvend gelijklopend met de route van de 100 km tot aan de finish na een laatste stevige passage door de Sahara! ‘We zijn blij dat we BoslandTrail weer op de been hebben gekregen beseffende dat de nieuwigheden voor een nieuwe dynamiek zullen zorgen. Door deze editie minder tickets uit te brengen, geven we onszelf de kans te adapteren aan de nieuwigheden’, zegt Jolien Lodewijks.

"Wij zijn achter de schermen al enkele weken bezig met de voorbereidingen richting dit moment maar voor vele geïnteresseerden, komt dit nieuws waarschijnlijk als een verrassing. Snel schakelen is de boodschap!"

Vanaf komende zaterdag 24 februari (update: wegens serverproblemen dus pas vanaf zondag 25 februari...), net een halfjaar voor het evenement, gaan er in eerste instantie 800 ‘Vroege Vogel Tickets’ de deur uit, aan voordelig tarief. Meer informatie over het evenement en tickets aankopen kan via www.boslandtrail.be vanaf komende zaterdag 09.00 uur. Nationaal Park Bosland Bosland ontving in 2023 het label Nationaal Park. Nele Lijnen, voorzitster Nationaal Park Bosland: "Vanaf nu koesteren we het grootste Vlaamse natuurmassief en laten we het samen verder groeien tot een ecologische, attractieve en internationaal exemplarische regio waar onze huidige en toekomstige generaties in leven en beleven!" "Ik ben verheugd om vandaag een nieuwe editie van BoslandTrail te mogen aankondigen. En fier om opnieuw zoveel sporters en natuurliefhebbers te mogen verwelkomen in onze gebieden in Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. We weten dat dit evenement van groot belang is: niet enkel voor de sporters zelf, maar ook voor de vele verenigingen, vrijwilligers, Boslandgastheren of volgers die op een of andere manier participeren. Ik geef vandaag vanuit de pionierende gemeente Hechtel-Eksel dan ook trots de fakkel over aan stad Lommel als nieuwe startlocatie."

Burgemeester van Stad Lommel Bob Nijs: ‘Wij zijn als wandelgemeente van het jaar 2023 verheugd BoslandTrail vanuit Lommel te kunnen laten starten, samen met de organisatie. We zijn fier dat we alle deelnemers, ook die van de 50 km, kunnen laten zien waarom we tot mooiste wandelgemeente verkozen zijn en zullen iedereen van harte welkom heten.’ Schepen van Bosland, Leen Gielen van gemeente Pelt: ‘Er zijn weer een heel aantal prachtige Peltse gebieden die worden aangedaan. Zowel het Kolisbos alsook het Heesakkerpark en de erfgoedparel Hobos zitten weer in de route verwerkt. Voor ons als zorggemeente is BoslandTrail ook een geweldige prikkel voor onze mensen van Sint-Oda en ’t Fierkant die de trail mede mogelijk maken. Iets om elk jaar weer naar uit te kijken!’