Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Rijke Waters: beleef het witteren nu als wandeling

Rijke Waters: beleef het witteren nu als wandeling
Foto Natuurpunt

QR-codes brengen de geschiedenis van het witteren tot leven tijdens de ‘Erfgoedwandeling Bert Jansen – De Vloeiweiden van Lommel Kolonie’.

Vanaf zondag 7 april kan je als wandelaar kennismaken met de beginperiode in de economische ontwikkeling van Lommel en van het Kempense landschap. De nieuwe erfgoedwandeling ‘De Vloeiweiden van Lommel Kolonie’ toont je hoe vanaf de 19de eeuw woeste heidelandschappen plaats maakten voor vruchtbare hooilanden zonder gebruik van kunstmest. Deze door Natuurpunt Lommel en Erfgoed Lommel ontworpen wandeling gidst je door middel van QR-codes door het hele proces van het cultiveren van de heidegronden tot vruchtbare vloeiweiden.

De wandeling van ongeveer 6 km start aan het Kolken in Lommel. Op de kleine parking waar de Grote Fossé aftakt van het Kempisch kanaal start de wandeling: hier vind je een infobord van Natuurpunt over de wandeling terug. Vanaf de parking volg je de blauwe pijltjes. Tijdens de wandeling kan je vervolgens op verschillende plaatsen langs de route bijkomende informatie opvragen aan de hand van 11 QR-codes. Deze codes kan je met de FARO Erfgoedapp scannen. Je downloadt deze toepassing dan ook best voor je met de wandeling start.

De wandeling brengt je via diverse landschappen tot aan de Grote Watering van Lommel en terug.  Vanaf het kanaal volg je de weg van het water via de Heuvelse Heide, dennenbos en Lommel Kolonie tot aan de in ere herstelde vloeiweiden. Het is hier dat vrijwilligers al bijna een halve eeuw lang de traditionele landbouwtechniek van het witteren in stand houden. Je zal merken dat hierdoor niet alleen een uniek landschap, maar ook een bijzonder waardevol natuurgebied is ontstaan. Het rijke water zorgt er niet alleen voor golvend gras, maar tovert ook een thuis voor heel wat bijzondere planten- en dierensoorten. Na de verkenning van de vloeiweiden en het omliggende landschap keer je via de Grote Fossé terug naar het startpunt.

Foto Natuurpunt

Deze wandeling wil bovendien de nagedachtenis aan Bert Jansen in ere houden. Bert was één van de gedreven voortrekkers bij het behoud van de vloeiweiden. De grootvader van Bert woonde in een van de twintig originele staatshoeves van de landbouwkolonie en zijn peetvader was in 1977 de voortrekker om het traditionele witteren zoals in 1850 opnieuw toe te passen. Berts werk heeft er mee voor gezorgd dat de traditionele bevloeiingstechniek werd opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed in Vlaanderen en in 2023 erkenning kreeg als ‘Unesco Immaterieel Werelderfgoed voor de Mensheid’. Helaas moesten wij veel te vroeg afscheid nemen van Bert. Reden te meer om zijn nagedachtenis in ere te houden met deze naar hem vernoemde wandeling.

Natuurpunt Lommel en Erfgoed Lommel nodigen iedereen uit om kennis te maken met de boeiende geschiedenis van de wateringen. Dit scharniermoment voor de ontwikkeling van de Kempen brengt verhalen van landbouw, economie, mensen en natuur samen. Vanaf 7 april kan ook jij het meebeleven!

FARO Erfgoedapp: Download de app via https://faro.be/ontdek-meer-met-de-erfgoedapp

Foto Natuurpunt