Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Opkuisen van sloten, greppels en zoeven

Opkuisen van sloten, greppels en zoeven

Het witterseizoen start weer. Dus ook de voorbereidende werken zoals zoeven en het  vrijmaken van de zoeven. Gezien dit nu ook op de UNESCO lijst staan wil Natuurpunt dit ook eventjes in de bloemetjes zetten.  De bezoekers konden vandaag zowel vrijwilligers aan het werk zien om de zoeven uit te frezen als om ze manueel uit te scheppen. Zelf mochten ze ook een handje toesteken als ze geïntersseerd waren. Er waren vandaag een 15-tal vrijwilligers actief op de vloeiweiden, zelfs een heel gezinnetje met Leander (foto hieronder) op kop...

Ter voorbereiding werden de spaden nog geslepen. Vroeger werd alles met de hand gedaan, maar ze hebben nu zelf een machine gemaakt die deze greppels kan maken zodat alles veel sneller kan gaan (vrijwilligers gaan de greppels nadien nog wel wat bijwerken met de shop).

Witteren is de grond bevloeien om die vruchtbaar te maken. Dat doen ze in natuurgebied De Watering in Lommel-Kolonie al sinds midden 1800. Het is een arbeidsintensief werk dat vrijwilligers voor hun rekening nemen.Wil je eens zien hoe ze dat doen? Kom op 3 maart om 14 uur naar het Wateringhuis (Wateringstraat 80) voor een wandeling door de vloeiweiden.

De bevloeiingswerken zelf starten op 27 februari tussen 9 en 12 uur. Kom zeker ook hier eens kijken. Misschien krijg je de smaak wel te pakken om mee te helpen. Extra helpende handen zijn namelijk heel welkom. De greppels worden op dan onder water gezet. De bedoeling is dat de greppels niet te diep zijn zodat het overtollige water over de weide gaat (de greppels liggen telkens op een iets hoger punt zodat het water een beetje naar beneden kan lopen en zo overal verspreid wordt). Doordat er veel voedingsstoffen (mest dus eigenlijk) in het water zit wordt het hele gebied terug vruchtbaar en krijgen ze een mooie diversiteit aan bloemen en andere planten,...Het water komt van de sloot die rond de weide ligt.

Meer info vind je op de website van Natuurpunt.