Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Tekstschrijver - cabaretier Bart de Groof met unieke boekvoorstelling

Tekstschrijver - cabaretier Bart de Groof met unieke boekvoorstelling
Foto Bart de Groof

Tekstschrijver-cabaretier Bart de Groof presenteert samen met de bekende Lommelse voordrachtskunstenares Erzsébet Mak en pianist Frans van der Tak zijn laatste boek ‘Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis’, met liedjes, gedichten en verhalen. Op zondag 19 november om 15.00 uur. De entree is slechts € 5,--. Na afloop is het boek gereduceerd verkrijgbaar en u kunt het laten signeren door de auteur zelf.

Het belooft een leuke en vooral afwisselende ‘boekvoorstelling’ te worden. Bart de Groof debuteerde als studentje Nederlands in 1984 met zijn eerste voorstelling Dichterbij, waarmee hij meteen een tournee maakte langs Nederlandse studentenverenigingen.

Daarna schreef en produceerde hij vele cabaretprogramma’s, waaronder het succesvolle Klappen voor de Koningin. Ook schrijft hij musicals en schreef hij mee aan twee Tilburgse revues. Hij was als schrijver en ‘grappenleverancier’ betrokken bij vele tv-producties van Seth Gaaikema, van wie hij het theatervak leerde, als scholier van 15 jaar. Hij is docent Nederlands op het havo-vwo en publiceert regelmatig over theater en literatuur.

Depressie

Het noodlot sloeg in 2020 toe, toen hij gevloerd werd door een ‘ernstige depressie’, na een zware periode met ondermeer een vijf jaar durende vechtscheiding en verliezen van dierbaren. Het had allemaal niets met covid-19 te maken. Dit alles heeft geresulteerd in een verrassend boek dat onlangs uit kwam: ‘Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis’. Het betreft een bundel met gedichten, ontroerend, filosofisch en natuurlijk humoristisch, hij goochelt virtuoos met de Nederlandse taal. Drie maanden voor diens overlijden schreef cabaretier en bekende Paul van Vliet, die soms ook aan depressies leed, aan Bart een brief met daarin: ‘Dank voor je mooie boek, herkenbaar en menselijk. Vooral het stuk over de depressie.’ Een betere recensie kun je niet krijgen.

Reacties van publiek

De reacties uit het publiek op deze boekvoorstelling zijn positief: ‘Bart presenteert zich wederom als een onvolprezen taalvirtuoos. De muzikale ondersteuning van componist-pianist Frans van der Tak zit als gegoten. De voordrachten uit Barts’ werk door Erzsébet Mak nemen de toehoorder op intieme wijze mee in zijn boeiende verhalen. Deze drie kunstenaars tekenen zo voor een verrassende en bijzondere ontmoeting.’ Wéér iemand anders schreef: ‘Een komische voorstelling met een droevige aanleiding? Het kán dus. Cabaretier Bart de Groof geeft aan de hand van door vertelster Erzsébet voorgelezen fragmenten uit zijn laatst verschenen boek met de luchtige titel Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis, maar zeker niet minder serieus, een inkijkje in een moeilijke periode uit zijn leven. Met daarnaast puntdichten en liedjes, door Frans van der Tak prettig van muziek voorzien. Daardoor wordt deze voorstelling persoonlijk maar ook breed!’

Zingende dichter

Het vorige boek van Bart de Groof had de titel Zingende dichter. Want Bart is óók een gepassioneerd chansonnier. De bekende Kempische toneelschrijver Jan Naaijkens uit Hilvarenbeek -Nederland- schreef over hem: ‘Hij zingt graag en goed over onvervulde verlangens, verbroken verbintenissen, de onmacht tot echte communicatie; het zijn alle fluwelen treurseltjes’. Kom kijken en luisteren in het Oude Raadhuis in Lommel op zondag 19 november om 15.00 uur. U krijgt er zeker geen spijt van.