Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Symposium 'Kunst, Cultuur en een Duurzame Samenleving’

Symposium 'Kunst, Cultuur en een Duurzame Samenleving’
Foto Jan Buyens


Vandaag vond in het Huis van de Stad het symposium 'Kunst, Cultuur en een Duurzame Samenleving' plaats. En daar kwam veel 'schoon volk' op af...

Het symposium, georganiseerd door de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum, was een boeiende middag met inleidingen van Staatsminister prof. Jan Peter Balkenende, Staatsminister prof. Mark Eyskens, en prof. Irene Asscher-Vonk over duurzame kunst en cultuur in de Benelux. Beeldend kunstenaars Koen Vanmechelen, Ulrike Bolenz en Peter Riezebos verzorgden presentaties, gevolgd door een forumdiscussie gemodereerd door prof. Guus van Heck. En onze Lommelse voordrachtkunstenares Erzsébet Mak zorgde als intermezzo voor een korte poëtische reis. Hierbij had ze het o.a. over 'glas'.

Het geheel werd ingeleid door burgemeester Bob Nijs, die van de gelegenheid gebruik maakte om Lommel kort maar krachtig voor te stellen, en dat met twee nadrukken, nl. de economische factor (Kristalpark en de komst van nieuwe bedrijven) én Lommels als kunst-en cultuurstad met GlazenHuis én CC De Adelberg als speerpunten.

Van de toespraak van dhr. Balkenende onthouden we vooral de woorden 'verbeelding' en 'verbinding'. Mark Eyskens had het vooral over AI en de gevolgen ervan, zowel economisch, ook voor het onderwijs en ook i.v.m. kunst. Hij had hier een aantal bijzonder interessante ideeën omtrent, en dit op de man zijn gezegende leeftijd van 90!

Het evenement sloot af met een receptie in GlazenHuis, waar genodigden de kans kregen om ideeën uit te wisselen over samenwerking op het gebied van kunst en cultuur.