Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Steeds minder cafés: ook in Lommel

Steeds minder cafés: ook in Lommel
Foto Jan Buyens

Slechts 25 procent van de Belgen geeft aan zelden of nooit alcohol te drinken. Daarmee zitten we bij de zwaarste drinkers van Europa. Onze bourgondische levensstijl en bijhorende cafécultuur zit er misschien voor iets tussen. Al daalt het cafébezoek in Vlaanderen jaar na jaar. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. "Voor die daling zijn meerdere redenen", zegt Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwe.

In 2013 stonden er 8.502 cafés geregistreerd in Vlaanderen, waarvan 954 in de provincie Limburg. Tien jaar later zijn die cijfers gezakt tot respectievelijk 5.763 en 579. In de provincie Limburg betekent dat een daling van 39,3 procent.

Ook in de stad Lommel zakt het aantal cafés zienderogen. Op tien jaar tijd zijn daar zestien cafés verdwenen. Wetende dat er in 2013 nog 37 waren, bleven er in 2023 dus nog 21 cafés over. Dat is een daling van 43 procent. Waar is die mooie tijd van o.a. De Postiljon, Theater, Stoffel, Shaft, Pili Pili, Modern, 't Vervolg, Tivoli, de Kings, Boogaloo, Kelderke, Village-Inn, 't Centrum, Kickerdilly, Screen, Take 5, Route 66, Irish Pub, en dan vergeet ik er zeker nóg wel een aantal!

Volgens de topman van Horeca-Vlaanderen zijn er dus meerdere redenen van deze daling, en vooral: "covid is hier niet als eerste en belangrijkste oorzaak van". Volgens De Caluwe is het eerder het feit dat drinkgelegenheden eetgelegenheden zijn geworden, het consumentengedrag dat veranderd is, waarbij we een tijdje hebben gezien dat mensen soms liever thuis iets drinken in plaats van op café en daarnaast ook een veranderende context o.a. de oorlog in Oekraïne met hoge energieprijzen tot gevolg....

Bron: Het Laatste Nieuws, lees hier het hele artikel