Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Rozen die bloeien...

Rozen die bloeien...
Foto Jan Buyens

Klimrozen noemen ze dat... Maar waarschijnlijk zijn dit 'ramblers', want ze zitten nu al aan 7 à 8 meter hoogte in de bomen.

Soorten klimrozen

Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola’s kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van circa half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er doorbloeiende klimrozen die vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Er bestaan ook klimrozen op stam, waarbij de ranken naar beneden vallen, ook wel treurrozen genoemd. Een overzicht van soorten klimrozen kun je vinden in de plantenindex.

Lees ook meer over de andere soorten rozen.

Ramblers

De ramblers vormen een aparte groep klimrozen. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken, bloeien kort, maar vormen mooie rozenbottels. Deze rozen kunnen ook prima in bomen klimmen.