Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Prachtig stukje street-art bij Sint-Jan in Kerkhoven

Prachtig stukje street-art bij Sint-Jan in Kerkhoven

Al meer dan dertig jaar pronkte een schildering van Winnie de Poeh op de muur van de speelplaats van basischool Sint-Jan in Kerkhoven, maar enkel aan de onderkant. En het werd (hoog) tijd voor iets nieuws en de school zocht naar een kunstenaar die er een hedendaagse schildering kon op plaatsen die aansloot bij de visie van de school. En zo kwamen ze uit bij Nihan Yilmaz, leerkracht bij CVO en beeldend kunstenaar bij NHN uit Maasmechelen.

Momenteel is hij volop aan het werk om dit stuk street art te voltooien, want, uiteraard, moet het klaar zijn tegen het schoolfeest op 2 juni... Wij spraken kort met de kunstenaar:

"Na grondig overleg met de school over het concept en de visie die de school haar leerlingen wil bijbrengen, ben ik aan de slag gegaan. De boom, het samen spelen en vooral lezen staan centraal in deze school, en met deze kernpunten heb ik mijn inspiratie gevonden.

Vorig jaar, in oktober, heb ik het raster op de muur kunnen zetten, dat zijn de kruisjes die je nog kunt zien. Maar sindsdien hebben de weergoden me flink tegengewerkt. Zoals je kunt zien, is de boom nogal centraal geplaatst. Je ziet een stapel boeken in de boom, waar een jongen met een glimlach plezier beleeft aan het lezen. Verder zie je een meisje op een schommel die door een jongen wordt geduwd, wat samen spelen symboliseert.

Op de speelplaats van de school staan twee grote bomen, maar onder het afdak zijn verschillende bomen aangeplant, die de groei, ontwikkeling en het leerproces van de kinderen symboliseren. Daarom moest de boom centraal staan in dit kunstwerk. De boeken laten zien dat goed kunnen lezen van jongs af aan belangrijke voordelen biedt voor de toekomst van een kind. Het spelende duo toont dat kinderen, ongeacht wie of wat ze zijn, samen kunnen werken en plezier kunnen maken.

Als beeldend kunstenaar heb ik deze opdracht met veel plezier aanvaard, ondanks de grote afstanden die ik ervoor moet afleggen. Ik heb deze kernwaarden zelf meegekregen in mijn eigen opvoeding en draag ze diep in mijn hart. De bedoeling is dat kinderen en ouders op 2 juni tijdens het schoolfeest mijn werk kunnen bewonderen."

Foto's Jaak Vandendries