Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Partnerschap Sibelco - Natuurpunt ondertekend

Partnerschap Sibelco - Natuurpunt ondertekend
Foto RTV/Sibelco

Zandontginningsbedrijf Sibelco, dat in Dessel, Mol en Lommel actief is, gaat een belangrijk partnerschap met Natuurpunt aan voor het beheer van haar ontginningsgebieden. Met een duurzame aanpak moeten natuurgebieden nog waardevoller worden na het ontginningsproces.

Na de overdracht van ‘Schansheide’ in Mol/Dessel aan Natuurpunt eerder dit jaar, wordt nu ook het natuurgebied ‘Maatheide-Blokwaters’ in Lommel door Sibelco overgedragen aan Natuurpunt. Vandaag kondigde Sibelco een nationaal partnerschap aan, dat ondertekend werd met Natuurpunt. Met deze samenwerkingen wil Sibelco via haar duurzaamheidsprogramma bijdragen aan de lokale omgeving, natuurbeheer, biodiversiteit en de natuur in het algemeen.

‘Maatheide-Blokwaters’ werd al optimaal ingericht voor de rugstreeppad door het aanleggen van een natuurcorridor met waterhoudende vennen, stuifduinen en heidevegetatie. Ook voor de gladde slang werd het leefgebied verder geoptimaliseerd, door het creëren van structuur: open plekjes, afgewisseld met heide en grassen. Het gebied zal bovendien als natuurkern worden meegenomen in Bosland. Naast de voorstelling van verschillende natuurpuntprojecten, maakte Sibelco van de gelegenheid gebruik om ook andere duurzaamheidsprojecten waar het aan meewerkt in de schijnwerpers te zetten, zoals de ‘Klimaatplassen’ en de ‘Bosteller’.

Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt:

‘De natuur in Vlaanderen is sterk versnipperd. Elk stukje natuur dat er bij komt, dient als verbinding tussen grotere gebieden. Sibelco geeft ons de mogelijkheden om op hun eigendommen inspanningen te leveren om de natuur te versterken. Naast het opzetten van natuurherstelprojecten met droge heide en stuifduinen zijn de doelsoorten, gladde slang en rugstreeppad, Europees beschermde soorten. Deze zijn enorm gebaat bij het optimaliseren van hun leefgebied in Maatheide-Blokwaters.’

Bron: RTV - artikel hier
Bron: Antwerps Persbureau - artikel hier