Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Wie wint Lommelse Cultuurprijs?

Wie wint Lommelse Cultuurprijs?

De Lommelse Cultuurraad heeft de Cultuur- en Kunstaanmoedigingsprijs opnieuw in het leven geroepen. Vanaf 2023 worden deze prijzen afwisselend uitgereikt. De Cultuurprijs in de onpare jaren, de Kunstaanmoedigingsprijs in de pare jaren.

“Deze prijzen zijn een mooie erkenning waarmee we het socio-culturele en artistieke leven in onze stad stimuleren en personen belonen voor hun inzet en prestaties”,  Stef Pennemans, coördinator Lokaal Cultuurbeleid en Lucien D’Joos, voorziter Cultuurraad.

Cultuurprijs

Met de Cultuurprijs wordt één of meerdere personen, verenigingen, instellingen of organisaties beloond die zich in de loop der jaren zeer verdienstelijk hebben gemaakt of een noemenswaardige prestatie hebben geleverd op socio-cultureel of artistiek vlak of binnen de sector van de amateurkunsten. Deze prijs wordt uitgereikt in de onpare jaren. De winnaar krijgt een kunstwerk van een Lommelse kunstenaar.  In 2023, dit jaar dus..., wordt de Cultuurprijs voor de eerste keer terug uitgereikt. Tussen 15 september en 15 oktober kan de kandidatuur worden ingediend via het online invulformulier op de website van CCDA of Stad Lommel. In december kiest de Cultuurraad de laureaat waarop een prijsuitreiking op maat van de winnaar volgt.  Stemmen kan via het online formulier op de website van CC De Adelberg.

Kunstaanmoedigingsprijs

De Cultuurprijs wordt ieder jaar afgewisseld met de Kunstaanmoedigingsprijs. “Een erkenning om een onbekende, beginnende of semiprofessionele kunstenaar, instelling of organisatie aan te moedigen om de volgende stap te zeten in de artistieke carrière”. “De laureaat krijgt een kunstwerk van een Lommelse kunstenaar en daarbovenop een begeleidend traject met een coach- of inspiratiesessie afgestemd op de verwachtingen en behoeften van de laureaat én een eindevenement, -activiteit of creatie waarin de artiest de creatie zal presenteren. Daarin zal de laureaat ondersteund worden door de Cultuurraad en het cultuurcentrum met haar uitgebreid netwerk.”  

De Cultuurraad  

De Cultuurraad zoekt voortdurend naar vernieuwing, verdieping en verbreding binnen het culturele werkveld en werkt methodieken voor inspraak en participatie uit. De vertegenwoordigers die zetelen in deze raad behartigen de belangen van alle Lommelse verenigingen en individuen in het socioculturele en artistieke landschap.