Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Opening 'Poort van Bosland' voor grote publiek

Vanmiddag was het zover... de Poort van Bosland, oftewel het 'House of Nature' werd officieel en mét publiek geopend. Nu ook de afwerking rondom zogoed als klaar is, oogt het kunstwerk van Will Beckers nóg indrukwekkender en nóg mooier dan voorheen. Er waren toespraken van burgemeester Bob Nijs, voorzitster Nationaal Park Bosland Nele Lijnen, schepen Bosland Sophie Loots en de kunstenaar 'himself' Will Beckers.

Later vandaag krijgt u veel meer info én veel meer foto's, maar bij deze alvast enkele cijfertjes en sfeerbeelden:

  • kostprijs 1,3 miljoen, waarvan 800.000 subsidie door de Vlaamse Gemeenschap
  • Wil heeft hier 9 maanden bijna dag en nacht aan gewerkt, en in totaal zijn er maar liefst 2.347.680 laspunten aan dit werk!
  • De parking voor 122 wagens wordt de komende maanden nog aangelegd
  • En een quote van minister Zuhal Demir: "waar een Will is, is een weg"
“Het gevoel van trots voor deze toegangspoort van Nationaal Park Bosland is er absoluut”, zegt burgemeester Bob Nijs. “De mensen hebben een tijdje geleden al een kijkje achter de schermen kunnen nemen, maar nu zijn alle elementen afgewerkt. Onze prachtige natuur is een thuis voor heel wat fauna en flora. Dit House of Nature laat zeer goed zien wat er in de vele kamers van Nationaal Park Bosland leeft. Maar het is natuurlijk bovenal een prachtig en monumentaal kunstwerk van landschapskunstenaar Will Beckers.”
 Will Beckers: “Een groot deel van mijn werk komt voort uit observaties van natuurlijke processen. Land art biedt mij de mogelijkheid om mijn respect en waardering voor de natuur te uiten. Ze vormt onderdeel van onze wortels en is op veel manieren een blijvende voedingsbodem. House of Nature belichaamt, representeert en illustreert deze waarden.”

Multifunctionele ontvangstplek
Daarnaast zijn er picknickplaatsen, een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten. Later volgt de aanleg van een parking met 122 parkeerplaatsen voor bezoekers, waarvan 8 voor mindervaliden en 10 met een laadpaal. Vanuit die parking wordt men via het belevingspad naar het kunstwerk geleid.

“We creëren hier een prachtige multifunctionele ontvangstplek”, zegt schepen Sophie Loots. “Een plaats waar men elkaar in Bosland kan ontmoeten, waar men kan ontdekken en verblijven. Of even rusten en picknicken na een verkwikkende wandeling in het mooie natuurgebied van de Sahara.  Kortom, alles waar Lommel en Bosland voor staan.”

Erfgoedwandeling
“Erfgoed Lommel zorgde bovendien voor een zeer boeiende wandeling op de route van de oranje wandeling van 6,5 kilometer”, vervolgt schepen Sophie Loots. “Via je smartphone ontdek je alles over de geschiedenis en de archeologie van het natuurgebied.”

Zodadelijk een album met méér foto's op onze Facebookpagina