Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Op zoek naar ooggetuigen

Op zoek naar ooggetuigen
Foto archief De Lommelse Gazet

De leerlingen van 5 Humane Wetenschappen van Provilion in Lommel zoeken mensen die in de jaren '80 ooggetuige waren van conflictsituaties op de Duitse militaire begraafplaats. Dit kadert in de geschiedenisolympiade waarvoor ze zich dit jaar hebben ingeschreven.

De geschiedenisolympiade is een project van de universiteit Gent waarbij jongeren gestimuleerd worden om met geschiedenis bezig te zijn. Dit jaar is het thema 'op zoek naar geschiedenis in je buurt', waarbij ze zaken uit de buurt van de school koppelen aan de wereldgeschiedenis. Op een boogscheut van hun school ligt één van de grootste Duitse oorlogsbegraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Te interessant om te negeren. Tijdens de turbulente jaren ‘80 hebben er zich, op die begraafplaats, verschillende aanvaringen tussen extreemlinks en extreemrechts voorgedaan.

Waarom ontplofte deze tikkende tijdbom precies op dat moment, 40 jaar na de Tweede Wereldoorlog? Hoe kijken deelnemers en ooggetuigen hier vandaag de dag naar? Aan de hand van interviews en opzoekwerk gaan de leerlingen op zoek naar een antwoord op deze vragen. Het eindproduct zal een mini-documentaire zijn.

Was jij tijdens de jaren ’80 ooggetuige van deze turbulente gebeurtenissen, woonde je in de buurt of was je erbij betrokken, en zou je hier graag over vertellen? Neem dan contact op met de leerlingen via 5humane@provilion.be