Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Nieuw boek over industriële opgang in Lommel

Nieuw boek over industriële opgang in Lommel
Foto Jan Buyens


Apotheker Yves Sevens schreef samen met Bruno Indekeu een boek over de industriële geschiedenis van Lommel. Het is al het tweede boek van Yves, want vorig jaar nog maar bracht hij een boek uit over de wijken Stevensvennen en de Blauwe Kei. En of er nog een derde boek komt? "Voorlopig niet, eerst even rusten, want zo een boek schrijven, en dat vele opzoekingswerk, dat vergt toch heel wat...", aldus de apotheker!

Tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw werden in onze stad twee grote bedrijven met bijhorende woonwijk opgetrokken: een zinkfabriek en een vlakglaproductie. Nog vóór het einde van die eeuw was, met uitzondering van we woonwijk van de zinkfabriek, dit industrieel imperium zogoed als met de grond gelijk gemaakt. Om te vermijden dat de historiek van deze bedrijvigheid volledig tussen de nevels van de geschiedenis zou wegglijden, wordt in dit boek dit industrieel verleden uitgebreid ten tonele gevoerd.

Het boek overspant een periode van ruim 120 jaar en eindigt bij de nieuwste ontwikkelingen op de site van Kristalpark, met de komst van de nieuwe fabrieken van Ciner en Trösch. Het is bijzonder knap geïllustreerd met fotomateriaal en u komt er zelfs in te weten wie de laatste bewoners waren van de wijk 'Glasfabriek'...

Naast de grote industrieën heeft het boek ook aandacht voor vergeten kleine bedrijfjes zoals een verffabriek en een obscuur chemisch bedrijfje langs het kanaal van Beverlo.

Het boek is te verkrijgen bij apotheker Yves Sevens aan de Molsekiezel.