Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Lommelse kanaalpaadjes bedreigd?

Lommelse kanaalpaadjes bedreigd?

Elke biker uit de regio, maar ook ver daarbuiten, kent ze wel: de Lommelse kanaalpaadjes. In totaal 30 km aan heerlijk slingerende en golvende singletracks langs beide kanten van het kanaal Bocholt-Herentals, waarvan 26 km in Lommel. Ongeveer 8 km zijn opgenomen in een mtb-route. En momenteel loopt er een 'Openbaar onderzoek' naar de toegankelijkheidsregeling voor dit gebied van ANB in onze stad waar al 40 jaar super veel gemountainbiked wordt.

Waar liggen deze paadjes? In Lommel ligt een vrij onbekend natuurgebied, "Op 't Stort". Het is iets groter dan 150 hectare, maar heeft een atypische vorm: het is 12 km lang en ligt langs weerszijden van het kanaal Bocholt-Herentals met een breedte variërend tussen 100 en 200 meter. Het bestaat uit de beboste uitgravingen van het kanaal die over die breedte "gestort" werden. Meer info over dit gebied op de website.

Het overgrote deel van de paadjes in deze strook ontstonden in het verleden door motorcrossers, later werden ze verfijnd, uitgebreid en onderhouden door mountainbikers. Dit in tegenstelling tot wat in bovenstaande link vermeld staat als dat ze zouden gemaakt zijn door wandelaars. Dat geldt deels wel in de buurt van Lommel-Heuvel waar de wijk grenst aan deze strook, maar het overgrote deel ligt in verlaten gebieden. De vorm van de paadjes, slingerend en op en af om de hoogteverschillen optimaal te gebruiken is dan ook typisch voor mountainbike-paadjes. In de tekst van ANB wordt dit gebied omschreven als "Hotspot voor Recreatie". Dat klopt, maar men noemt dit beter een "Hotspot voor Mountainbike".

Lowie Mariën, de auteur van deze tekst, fietst daar al 40 jaar, en komt op die paadjes uiterst zelden een wandelaar tegen, mountainbikers des te meer. To the point: voor dit gebied is nu een toegankelijkheidsregeling gemaakt, die tot 29 mei in publieke consultatie is waaruit blijkt dat ALLE paadjes (op één kort traject na) zijn ingekleurd als "enkel toegankelijk voor wandelaars". Dit is iets wat het MBF (Mountain Bikers Foundation) niet kan aanvaarden omdat het volgens hen geen enkele steek houdt. Met dit MBF Vlaanderen zijn ze dan ook een actie gestart om een bezwaarschrift te ondertekenen. U kan dit ook doen via deze link.

Bijdrage Lowie Mariën