Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Lithium-winning wel haalbaar?

Lithium-winning wel haalbaar?
Foto Pexels - Lukas

Enkele dagen geleden meldden we nog dat Geothermiebedrijf Hita uit Geel de vondst van lithium in het opgepompte water van boringen in de diepe ondergrond van de Kempen bevestigde. Lithium is één van de metalen die we in de toekomst héél veel nodig gaan hebben om batterijen te produceren. Europa alleen heeft tegen 2050 nood aan 3.500 procent meer lithium dan vandaag. Lees ook ons artikel hieromtrent drie dagen geleden hier.

Maar nu stelt specialist Peter Tom Jones van het 'Instituut voor Duurzame Metalen en Materialen' van de KU Leuven dat "een onconventionele winning van lithium uit het pekelwater van geothermieprojecten economisch niet haalbaar is. Experten wereldwijd zijn het erover eens dat conventionele winning van grondstoffen het altijd zal halen van onconventionele winning." Nog volgens dhr. Jones "halen experten hun schouders op voor 100 ppm (de concentratie hier in de Kempen...), waar ze in Chili pekelmeren met concentraties lithium van 2.000 ppm hebben."

Bij Hita wordt er afwachtend gereageerd op deze bevindingen en stellen ze dat er in de toekomst een mix van lithiumbronnen zal nodig zijn om aan de behoefte te voldoen!

Bron: Het Belang Van Limburg - volledig artikel hier

Lithium ontdekt in Kempische ondergrond
Dagblad ‘De Tijd’ meldt vandaag dat geothermiebedrijf Hita, een spin-off van de onderzoeksinstelling Vito, het kostbare metaal lithium heeft ontdekt in het warm water dat het uit de Kempische ondergrond oppompt. De batterijgrondstoffenproducent Umicore ziet brood in het project, dat tot 150 miljoen…