Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

'Onze' Lentevuurspin houdt stand

'Onze' Lentevuurspin houdt stand
Foto Natuurpunt

Vroege wandelaars in Lommel wreven zich in de ogen. Wat deden die mensen kruipend op handen en voeten in de hei? Al snel bleek het niet om het Wereldkampioenschap Heikruipen te gaan, maar om de jaarlijkse meetnettelling voor de lentevuurspin, de mooiste spin van Europa.

Lommel is de thuishaven van de grootste populatie lentevuurspin. Nergens ter wereld komt ze zo veelvuldig voor en in zo’n grote dichtheid. Maar de lentevuurspin blijft ook een zeer zeldzaam beestje. Om die reden trachten vrijwilligers de toestand van de populatie zo goed mogelijk op te volgen. Niet eenvoudig wanneer je weet dat de spin 99% van de tijd ondergronds doorbrengt.

Ieder jaar begin september gaan vrijwilligers op zoek naar de webjes van de spin. Het vergt wat kennis en een zeer scherpe blik, maar vooral ook kruipwerk om deze webjes te vinden. Dit jaar waren de heikruipers met 14 en samen konden ze vaststellen dat de populatie in 2023 goed heeft standgehouden. Bovendien was de aanwezigheid van veel kleine webjes een hoopvol teken dat een nieuwe generatie zich aandient.

Wat dat allemaal volgend jaar zal opleveren, weten we begin september 2024. Dan vindt de jaarlijkse telling opnieuw plaats en kunnen wandelaars zich nog een keertje vergapen aan die ‘rare schapen’ op de hei.

Wil je meer weten over de lentevuurspin? Bezoek dan deze webpagina van Natuurpunt.

Heb je na het bekijken van de foto’s zin gekregen om mee de toekomst van de lentevuurspin te verzekeren, dan kan je altijd contact opnemen met Davy Paulus van de Werkgroep Eresus (Natuurpunt): davy.paulus@gmail.com
En wees gerust: je hoeft geen heikruiper te zijn om je steentje te kunnen bijdragen!