Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

'House of Nature' onthuld door minister Demir

'House of Nature' onthuld door minister Demir
Foto Sabine Driedonkx

'Alien', 'Close encounters of the third kind', ... het leek wel alsof je op een filmset stond van één of andere futuristische film vanmiddag.

Maar niets was minder waar... We bevonden ons in Bosland, vlakbij de Sahara, alwaar de vorige maanden nog een enorm doek gespannen was over dit kunstwerk. En vandaag... was dit doek verdwenen en kon het werk van Will Beckers aanschouwd worden. Meerdere schepenen waren hiervoor afgezakt, om samen met Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir met eigen ogen te zien wat er van het ontwerp terecht gekomen was. En dit is redelijk indrukwekkend te noemen. De grote constructie is zogoed als helemaal klaar, rondom zijn er nog heel wat werken alvorens op 5 mei dan de officiële opening volgt. O.a. de picknicktafels moeten nog geplaatst, beplanting moet nog voorzien, ...

Ook de parking voor een 100-tal wagens moet nog aangelegd, net zoals een aantal 'speelelementen' voor kids, de paden, enz... Maar de 'aanlegsteiger' voor de paarden, die is er al wél! En ook: aan de binnenzijde van deze poort vindt u in brons de afdrukken van de meeste dieren die er in Bosland te vinden zijn. Ook bijzonder!

Het kunstwerk, met een hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter is dus dé toegangspoort tot Bosland, waarbij bezoekers het Nationaal Park kunnen betreden via een doorgang die de vorm heeft van een mens, wat symbolisch staat voor de uitnodigende aard van dit park. "Het is een indrukwekkend symbool van de verbinding tussen mens en natuur", aldus burgemeester Bob Nijs. Het totale project, waarvan het kunstwerk slechts één onderdeel is, heeft een kostprijs van 1,3 miljoen euro, deels voor 800.000 euro gefinancierd met Vlaamse subsidies van Toerisme.

Naast de toegang tot Bosland is dit 'House of nature' echter ook een artistiek hoogtepunt ontworpen én gerealiseerd door Will Beckers, een hoogtepunt dat in de toekomst op zich al vele toeschouwers en fotografen zal aantrekken...