Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Géén vuurwerk vanavond

Géén vuurwerk vanavond
Foto Stefane Jamers

De kogel is door de kerk... er komt dan toch géén vuurwerk vanavond op het Hertog Janplein. De verantwoordelijken hebben een risicoanalyse gemaakt en stellen dat het niet veilig genoeg is.

"Na overleg met de vuurwerkmakers, brandweer, het stadsbestuur en andere betrokken veiligheidsdiensten, is er vanmiddag gezamenlijk beslist dat het nieuwjaarsvuurwerk vanavond niet kan doorgaan. De weersomstandigheden zijn te onvoorspelbaar waardoor deze geen veilig verloop van het vuurwerk toelaten", aldus een mededeling vanwege het stadsbestuur

De schitterende show met vuurwerk, lasers en muziek wordt daarom verplaatst naar zaterdag 6 januari om 19 uur, meteen na Lommel Klinkt. Iedereen is die dag welkom om het gigantische vuurwerkspektakel te bekijken op het Hertog Janplein voor het Huis van de Stad, dat volledig parkeervrij gemaakt wordt. De toegang is gratis.

UPDATE: Wat hebben mensen toch met vuurwerk? Een bijdrage van Jaak Vandendries:

De drang om vuurwerk af te steken bij speciale gelegenheden, zoals het einde van het jaar of de afsluiting van een succesvol evenement, heeft verschillende oorsprongen en kan variëren afhankelijk van culturele, historische en sociale factoren. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

  • Feestelijke traditie: In veel culturen wordt vuurwerk gebruikt als onderdeel van feestelijke tradities. Het kan dienen als een visueel spektakel om feestelijke gelegenheden te markeren en mensen samen te brengen.
  • Symbolische betekenis: Vuurwerk kan symbolische betekenissen hebben, zoals het vieren van het einde van een jaar en het verwelkomen van een nieuw begin. Het kan ook worden gezien als een symbool van vreugde, hoop en optimisme.
  • Vermaak en opwinding: Mensen ervaren vaak plezier en opwinding bij het kijken naar vuurwerk. Het visuele en auditieve spektakel kan een gevoel van verwondering en bewondering opwekken, waardoor mensen de gelegenheid als bijzonder ervaren.
  • Traditioneel geloof: In sommige culturen gelooft men dat vuurwerk boze geesten kan verdrijven. Het afsteken van vuurwerk kan daarom worden gezien als een manier om reiniging en bescherming te bieden.
  • Prestige en succes: Bij het vieren van succesvolle evenementen, zoals sportoverwinningen of bedrijfsprestaties, kan het afsteken van vuurwerk dienen als een manier om het bereikte succes te markeren en te delen met de gemeenschap.
  • Traditie en gewoonte: In sommige samenlevingen is het afsteken van vuurwerk gewoon een langdurige traditie en gewoonte geworden die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel vuurwerk bij veel mensen positieve associaties oproept, het ook enige controverse kan veroorzaken vanwege zorgen over veiligheid, geluidsoverlast en milieueffecten. Overheden en gemeenschappen over de hele wereld proberen vaak een balans te vinden tussen het behouden van tradities en het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van de samenleving.