Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Diabetes Liga op woensdagmarkt

Diabetes Liga op woensdagmarkt
Foto Jaak Vandendries

Vandaag stond de Eerstelijnszone Noord-Limburg samen met de Diabetes Liga aan de Heerdgang op de woensdagmarkt om de bezoekers te sensibiliseren en te informeren over diabetes. Ondanks de magere opkomst van marktkramers en bezoekers met het zicht op slecht weer, kreeg je er toch een gemotiveerde uitleg en een kleine test door een korte vragenlijst in te vullen. De uitkomst van deze test, raadde onze reporter ter plaatse aan om een bezoekje aan zijn huisarts te brengen.

De 6 Noord-Limburgse gemeenten en de eerstelijnszone slaan de handen in elkaar met de Diabetes Liga om diabetes type 2 een halt toe te roepen. Met het project Halt2Diabetes willen we de groeiende groep mensen met diabetes type 2 al in een vroeg stadium opsporen en de mensen met een verhoogd risico overtuigen om gezonder te leven. 

In Noord-Limburg werd de screeningscampagne van het project Halt2Diabetes gelanceerd met een marktactie in Lommel. Deze screeningscampagne spoort inwoners met een risico op diabetes op en leidt hen toe naar een ondersteunend leefstijlaanbod. 

Er volgen nog acties in Peer, Pelt en Hamont-Achel waarop iedereen meer te weten kan komen over het project en waar mensen zichzelf kunnen laten screenen. Afhankelijk van het testresultaat krijgen mensen het advies om de huisarts te contacteren of in te stappen in het aanbod om gezonder te leven. Tijdens de maanden april, mei en juni organiseren we gratis groepssessies rond gezonde voeding, rookstop en bewegen.

Liever online de vragenlijst invullen? Via www.gezondheidskompas.be kan iedereen zijn risico op diabetes gratis bepalen en krijg je meteen advies over wat je met de uitslag op de test kan doen. Hoe sneller mensen zelf gezonder gaan leven, hoe kleiner de kans op grotere gezondheidsproblemen achteraf.

Meer info? Surf naar https://www.eerstelijnszone.be/halt2diabetes-noord-limburg

Foto Jaak Vandendries