Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Collectieve wijkrenovatie in ambachtenwijk

Collectieve wijkrenovatie in ambachtenwijk

Gisteren organiseerde Stebo vzw de allereerste Wijkdag voor de collectieve wijkrenovatie van de ambachtenwijk in Lommel-Barrier. Onder het motto ‘Renoveer voordelig, samen met je buren!’ kregen bewoners de kans om zich te informeren over het volledige renovatieproces.

“De Wijkdag bracht een gezellige drukte met zich mee”, zegt burgmeester Bob Nijs. “Bewoners konden vragen stellen over het interessante aanbod in het kader van de wijkrenovatie. Het initiatief biedt de mogelijkheid om samen met buren te renoveren onder gunstigere voorwaarden, zonder extra zorgen.”

Schepen van milieu Joris Mertens vult aan: “Een collectieve wijkrenovatie is interessant omdat het kostenefficiëntie biedt. Door samen met buren te renoveren, kunnen de kosten per huishouden worden verlaagd. Dit komt omdat bepaalde kosten worden gedeeld, zoals die voor advies, planning en mogelijk zelfs materialen.”

Na de Wijkdag kunnen bewoners zich inschrijven voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek. Tijdens dit bezoek brengt een energieadviseur van Stebo alle mogelijke en passende renovaties in kaart. Binnen een maand ontvangen zij een op maat gemaakt adviesrapport. De bewoners behouden natuurlijk zelf de beslissingsvrijheid over welke renovaties zij willen uitvoeren. Van de 127 huishoudens in de ambachtenwijk hebben op dit moment 20 huishoudens ingetekend om dit adviesrapport te krijgen. Andere inwoners van de ambachtenwijk kunnen nog tot 27 maart 2024 inschrijven om deel te nemen aan deze collectieve wijkrenovatie via www.stebo.be/wijkrenovatie.

Wat met andere wijken? Op dit moment staat fase 1 van de collectieve wijkrenovatie in de ambachtenwijk gepland. Als dit traject succesvol verloopt, wordt volgend jaar fase 2 voor het tweede deel van de wijk ook uitgerold. Lommelaren die zelf energetisch willen renoveren (en dus niet binnen de wijk wonen), kunnen in aanmerking komen voor ‘Mijn VerbouwBegeleiding’ via Energiehuis Limburg. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Koen Berghmans, deskundige duurzaamheid & klimaat bij Stad Lommel, via 011 399 799 of koen.berghmans@lommel.be