Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Nieuw percussie-instrument 'Cahang' gemaakt door een Lommelaar

Nieuw percussie-instrument 'Cahang' gemaakt door een Lommelaar


Matty Ulenaers (links op foto), Lommelaar maar al geruime tijd in Antwerpen wonende, komt met de introductie van een innovatief nieuw muziekinstrument, de 'Cahang'. Gebaseerd op de traditionele Cajon, biedt de Cahang percussionisten een ongeëvenaarde bewegingsvrijheid en een rijkere klankkleur.

Vuurdoop van de Cahang
De wereldpremière van de Cahang vond plaats tijdens de theatertournee van de Fixkes, die startte op 10 januari 2024 in het vrijetijdscentrum 'De Mene' in Rotselaar. Jan Valkenborgh bespeelde er de Cahang, wat voor zeker bijdroeg aan de unieke ervaring van het publiek.

Innovatie door noodzaak
Het idee voor de Cahang ontstond toen de zoon Ward, een fervent Cajon-speler bij Spiegelei inC en Hummingbird, op zoek was naar een instrument dat meer bewegingsvrijheid bood dan de traditionele zittende Cajon. Na jaren van onderzoek en talloze prototypes, was de Cahang geboren. Het instrument heeft al de aandacht getrokken van vooraanstaande percussionisten zoals Glenn Engelen, Danique Kos, Sander Cools, Jan Valkenborgh en Kobe Proesmans, die waardevolle feedback hebben gegeven om het ontwerp te perfectioneren.

De Cahang: Een revolutie in percussie
Een belangrijk aspect van de Cahang is de aandacht die is besteed aan de ergonomie van de speler. Dit is één van de grote troeven van het instrument, vooral in vergelijking met de traditionele Cajon. De Cahang, die de muzikant draagt met behulp van een harnas, geeft de muzikant veel meer vrijheid en stelt hem in staat het instrument op een veel ergonomische manier te bespelen. Bovendien is de langszijde van de Cahang horizontaal gepositioneerd ten opzichte van de grond, wat de muzikant een veel groter speelvlak geeft en meer klankkleuren kan genereren. Het instrument wordt horizontaal gedragen, wat meer mogelijkheden biedt voor het produceren van verschillende klankkleuren. Aan de achterkant van de Cahang bevindt zich een ‘resonantieplaat’, die ruimte creëert tussen het instrument en de muzikant om de klankprojectie te optimaliseren.

Met de Cahang wordt een nieuwe bladzijde omgeslagen in de wereld van percussie. Dit innovatieve instrument belooft een revolutie te worden voor muzikanten over de hele wereld.