Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Bosland ontvangt prestigieus Nationaal Park label

Bosland ontvangt prestigieus Nationaal Park label
Foto Jan Thomas

Bosland, bekend als het grootste en meest kindvriendelijke bos van Vlaanderen, heeft vandaag een nieuwe mijlpaal bereikt. In een ceremoniële overhandiging heeft Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, het felbegeerde Nationaal Park label officieel aan Bosland toegekend. De overdracht vond plaats bij de iconische uitkijktoren in Lommel, beter bekend als de Reus van Bosland.

Deze historische gebeurtenis volgt op de aankondiging van minister Demir op 13 oktober, waarbij Bosland als Nationaal Park Vlaanderen werd erkend. Minister Demir benadrukte de significantie van Bosland als een symbool van natuurpracht en kindvriendelijkheid. "We mogen trots zijn op de natuur die ons gelukkig maakt," zei ze. "Bosland verdient het om in de kijker te staan en zal als Nationaal Park dienen als toonbeeld van onze ambities voor natuur in Vlaanderen."

Het Nationaal Park label brengt niet alleen erkenning, maar ook de belofte van substantiële investeringen in natuurontwikkeling, bescherming, toerisme, recreatie, wetenschappelijk onderzoek en erfgoed. Deze ontwikkelingen zullen de komende jaren plaatsvinden binnen de gebieden die onderdeel zijn van Bosland.

Sophie Loots, voorzitster van Nationaal Park Bosland, sprak haar tevredenheid uit over deze prestatie. "Ons doel is om internationaal toonaangevend te zijn op het gebied van parkmanagement, natuur- en landschapsbeheer," aldus Loots. Ze benadrukte ook de inzet en samenwerking binnen de hele coalitie die heeft geleid tot het behalen van het label. "Deze erkenning onderstreept de natuurwaarde van dit gebied, iets wat wij als een grote overwinning beschouwen."

Met dit nieuwe label stapt Bosland in een nieuw tijdperk, waarbij het als Nationaal Park een prominente rol zal spelen in het behoud en de promotie van natuur en toerisme in Vlaanderen.

Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen
Bosland is overdadig genieten van verrassende natuur, elke dag weer een beetje anders. Voor kinderen is Bosland één groots avonturenbos: ravotten in de…