Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Zuhal Demir op bezoek in Lommel

Zuhal Demir op bezoek in Lommel


Zuhal Demir, Vlaams minister van onder meer Toerisme, Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening was donderdag te gast in Lommel. Samen met het stadsbestuur bezocht ze House of Nature en werden verschillende toekomstige projecten getoond.

Ecoduct N71 als natuurcorridor
Het eerste project dat samen werd bekeken was het ecoduct over de N71 in Lommel. “Met het ecoduct willen we een natuurcorridor creëren tussen het Kristalpark en het Waaltjesbos.” vertelt Joris Mertens, schepen van milieu en natuur. “Deze corridor vormt een oversteekplaats voor dieren over de drukke gewestweg N71. In totaal wordt zo tienduizenden hectare natuur aan elkaar gelinkt.”

“De bouw van dit ecoduct kadert binnen het ontsnipperingsplan dat over heel Vlaanderen wordt uitgerold. Het doel is om zogenaamde zwarte punten voor dieren weg te nemen.” vult burgemeester Bob Nijs aan. “De Stad Lommel slaat als grondeigenaar hiervoor de handen in elkaar met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Departement Omgeving (DOMG).”

De aanleg van dit ecoduct gaat ten laatste in november dit jaar van start!

Poort van Bosland
Het tweede project dat ook fysiek werd bezocht was House of Nature. Daar kreeg minister Zuhal Demir letterlijk een blik achter de schermen. “De werken zijn momenteel volop aan de gang, weliswaar achter een grote witte doek”, legt Sophie Loots uit, schepen van Bosland. “Dit landschapskunstwerk dat wordt gemaakt door Will Beckers, zal symbool staan als toegangspoort tot ons mooie Bosland. Hier creëren we een echte ontmoetingsplek, een vertrekpunt om onze mooie Sahara te ontdekken. Samen met deze imposante installatie zorgen ook een belevingspad, picknickbanken en gestileerde tekeningen van dieren op dit kunstwerk voor een totaalbeleving voor iedere bezoeker.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: "Bosland is een prachtig stuk natuurgebied en een van de grootste bossen van Vlaanderen. Om het kandidaat-nationaal park nog beter te ontsluiten en toegankelijk te maken voor alle Lommelenaars en bezoekers, wordt er hier een monumentale toegangspoort gerealiseerd. Het prachtige kunstwerk zal volledig opgaan in de omliggende natuur en zal de beleving van Bosland en de Lommelse Sahara alleen maar versterken."

Verbouwingen bij Toerisme Lommel
Tot slot werden de plannen van de verbouwingen bij Toerisme Lommel getoond. “Ook ons glasmuseum GlazenHuis is hier gevestigd”, zegt Karel Wieërs, schepen van Toerisme in Lommel. “Bedoeling van de verbouwingen is om ons GlazenHuis nog meer in de kijker te zetten. Vooral onze glasovens zullen door de verbouwingen een prominentere plaats krijgen. Zo zal het gemakkelijker zijn voor bezoekers om onze glasblazers live aan het werk te zien.”