Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Belangrijke werken op de Duitse militaire begraafplaats

Belangrijke werken op de Duitse militaire begraafplaats
Archieffoto Jan Buyens

Het lijkt wel alsof Limburg de ‘Oosthoek’ van het oorlogstoerisme wordt... Het grootste Duitse militaire kerkhof in West-Europa (in Kattenbos) wordt daarvoor verbouwd voor 3,4 miljoen euro. Er komt een belevingsmuseum, een reflectieruimte en de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden. Concreet krijgt het beschermde hoofdgebouw nu ook echt een hoofdrol, met een belevingsmuseum en een plek waar je achteraf kan bezinnen. Tegen mei 2025 zou alles klaar moeten zijn.

Sinds jaren deed het dienst als verblijf voor groepen jongeren die educatieve programma’s volgden van de Volksbund en vzw Over Grenzen, maar nu wordt het hoofdgebouw grondig gerestaureerd, er komen zalen met het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Limburg en omstreken en de huidige horecazaak verhuist naar een zijgebouw met terras.

Het hele project kost dus 3,4 miljoen euro. “Als provincie geven we 1,25 miljoen euro als erfgoedsubsidie. We geloven heel sterk in dit verhaal”, aldus gedeputeerde Philtjens. Daarnaast betalen de Volksbund, de stad Lommel en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor het uitrollen. Tegen mei 2025 moet het een feit zijn. De plannen zijn gesmeed in nauwe samenwerking met het nieuwe oorlogsmuseum Liberation Garden in Leopoldsburg. Met het ‘geheim kerkhof’ in Hechtel - de executieplaats van de Duitse bezetter voor verzetslieden en andere gevangenen - moet dit de driehoek van oorlogstoerisme in Limburg worden. Tussen die punten komt er ook een toeristische fietsroute. “Nog een extra troef op het Limburgs fietsroutenetwerk.”

Veel meer info omtrent de geplande werken vindt u hier.

Bron: HBvL

Ontwerptekeningen OVERLANT landschapsarchitecten, Leuven (België); T’Jonk/Nilis Ingenieur-Architekten, Heverlee (België); tentoonstellingsontwerp en scenografie: Fugzia interieurontwerp en uitvoering, Leuven (België)