Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Gratis blinden en slechtzienden tour bij Beeldig Lommel

Gratis blinden en slechtzienden tour bij Beeldig Lommel

Komend weekend vindt het grootste Europese levende standbeelden festival plaats! Beeldig Lommel brengt de sfeer van de Spaanse Ramblas naar het warmste plekje van Vlaanderen, in Lommel. Meer dan 200 internationale levende standbeelden, mobiele acts en muzikanten zullen tussen 13 en 17 uur in het stadscentrum te bewonderen zijn.

De organisatie van Beeldig Lommel doet er alles aan om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken. Zaterdagmiddag wordt een aparte rondleiding voorzien voor blinden en slechtzienden. Via audiodescriptie krijgen ze een gesproken beschrijving van de beelden, hun compositie en de outfit.

💡
Inschrijven kan tot morgen!

Beeldenfluisteraar Nicole Lafosse

Het is de 7e keer dat Nicole Lafosse de rondleiding met audiodescriptie geeft op Beeldig Lommel. Ze noemt haarzelf een beeldenfluisteraar. “Ik wil graag dat de deelnemers door mijn beschrijving het levend standbeeld evenzeer kunnen ‘zien’ of voorstellen.” zegt Nicole. Voor de start van het event krijgen de deelnemers de kans om enkele outfits, stoffen, attributen, schmink, stelten, … te voelen.

Uniek in de wereld

Een audiodescriptie bij een levende standbeeldenfestival is iets uniek in de wereld. “We zijn enorm trots op dit initiatief van Beeldig Lommel. In al die tijd heb ik talrijke levende beelden gesproken van over heel de wereld, maar nergens hebben ze al zoiets gezien.” vertelt Nicole. “Het is fijn om te zien dat tijdens de rondleiding sommige beelden spontaan van hun sokkel afstappen. Zo geven ze de deelnemers de kans om hun outfit van dichtbij te zien of te voelen.” vertelt Nicole opgetogen. “Wat me altijd zal bij blijven, is die keer dat een beeld begon te huilen omdat ze zo geraakt was door dit fantastisch initiatief …”

Ook een rolstoelgebruikers tour

Naast de gratis audiotour voor blinden en slechtzienden, wordt er zaterdagmiddag ook een gratis begeleide rondgang voor rolstoelgebruikers aangeboden. Inschrijven (voor de audio- of rolstoelgebruikers tour) kan via de website, tot 3 dagen voor het evenement.

Meer informatie op www.beeldiglommel.be