Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Lommels striptekenaar op grootste comics-festival van Duitsland

Lommels striptekenaar op grootste comics-festival van Duitsland

Lommels striptekenaar Bart Proost was de voorbije dagen – samen met zijn uitgever (uit Aken) te gast op het internationale Comic Salon te Erlangen, bij Neurenberg in Duitsland. Dit festival is het grootste stripboekenfestival van Duitsland en lokt tweejaarlijks meer dan 25.000 bezoekers.

Bart vertegenwoordigde dus  – samen met collega Dieter Steenhaut – StainlessArt Comicverlag: een ambitieuze uitgeverij die o.a. ook Jommeke publiceert in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hij liep echter in de kijker omdat hij twee erg bijzondere Duitstalige graphic novels kwam signeren over twee – al even bijzondere – Duitse, historische figuren.

Dat zijn historische boek over de Neurenbergse, mysterieuze vondeling ‘Kaspar Hauser’ de nodige aandacht zou krijgen in de regio waar dit waargebeurde verhaal zich 200 jaar geleden afspeelde… is natuurlijk niet verwonderlijk.

Maar vooral ook de graphic novel over de wereldberoemde Duitse schilder ‘Caspar David Friedrich’ werd erg enthousiast onthaald. Dit album is al aan zijn vijfde (!) druk toe in Duitsland omdat Friedrich hier in 2024 gevierd wordt met een jubileumjaar: de schilder werd 250 jaar geleden geboren en aan zijn oeuvre wordt dit jaar menig grote expositie gewijd, van Hamburg tot Berlijn, van Winterthur tot Dresden en van Weimar tot zelfs New York. En net als in die museumshops, was ook in Erlangen de interesse in de strip van Proost erg groot.

“Het doet echt enorm veel deugd om deze boeken nu ook in Duitsland te kunnen presenteren. In de lage landen werden ze al erg goed onthaald. Maar je merkt toch dat de mensen hier een erg innige band hebben met beide verhalen… Kaspar Hauser is hier een waar volksverhaal, een eeuwig mysterie, zeker in deze streek. En Friedrich, met zijn melancholische landschappen,  zit nog dieper ingebakken in de Duitse psyche: zowat iedereen kent zijn schilderijen. Men staat er zot van: elke Duitser heeft wel zijn eigen favoriete Friedrich-schilderij.”

En zo weet een striptekenaar uit onze stad de Duitse stripliefhebbers warm te maken voor hun eigen historische figuren.
En wat staat er nog in het verschiet voor de voormalige stadstekenaar?

“Wel, ik ben het 8ste album uit de reeks ‘Alexander De Grote’ aan het maken, met scenarist Barcas én nu ook met de hulp van mijn Lommelse collega René Bergmans. Daarnaast zal er in 2025 ook een nieuwe graphic novel verschijnen, een biografie van de Spaanse kunstenaar Goya. Dus misschien moet ik ook maar eens in Spanje gaan signeren binnenkort? (lacht)”.