Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Archeologiedagen groot succes met 3.000 bezoekers

Archeologiedagen groot succes met 3.000 bezoekers

Vanmiddag werden de bezoekers op de Archeologiedagen helemaal ondergedompeld in de prehistorie. Zo was er een prehistorisch kampement, kinderen konden prehistorische koekjes bakken, een eigen amulet maken, met pijl en boog schieten en luisteren naar prehistorische verhalen. Er waren ook demonstraties steenbewerking en je kon ontdekken hoe ze in de prehistorie een vuurtje maakten. Kinderen konden ook archeoloog worden voor één dag en zelf een eigen schat opgraven. Kortom, het was een bijzonder leuke archeologische namiddag voor jong en oud, met volgens de organisatoren een 2.500 tot 3.000 bezoekers! En uiteraad mocht ook een bezoek aan de opgravingssite niet ontbreken...

Op het bedrijventerrein Kristalpark III zijn archeologen van archeoWorks KU Leuven begonnen met het zoeken naar overblijfselen uit de laatste ijstijd, zo'n 14.000 jaar geleden. De archeologen zijn er op zoek naar resten van onder meer kampplaatsen die rondtrekkende voedselverzamelaars-jagers in die periode achterlieten. Je moet je voorstellen dat dit een landschap was zo'n 14.000 jaar geleden, waar mensengroepen rondliepen, schetst archeoloog Dave Geerts bij de zanderige grond in Lommel waar de opgravingen plaatsvinden. “Dat is ongeveer op het einde van de laatste ijstijd, toen de mensen hier tenten en kampen opsloegen, gingen jagen, huiden bewerkten enzovoort.”

De weersomstandigheden op het einde van die laatste ijstijd hebben ervoor gezorgd dat er voor de archeologen veel bewaard is gebleven. “Door een laatste koudeprik in de ijstijd zijn alle resten hier bedekt met zand dat daar allemaal op is gewaaid. Zo hebben we hier een unieke kijk op een prehistorisch landschap en kunnen we perfect achterhalen wat die mensen hier deden.” De opgravingen hebben al wat opgeleverd: waar vroeger de Molse Nete liep, zijn duizenden artefacten gevonden. Dat zijn bijvoorbeeld kleine stenen werktuigen die de mens bewerkte, en ze lieten dat achter zoals je vandaag de dag plastic achterlaat. Na duizenden jaren ga je dat nog terugvinden.

Alle foto's kan je bekijken op onze Facebook pagina:

https://www.facebook.com/LommelseGazet/posts/pfbid0yTwB4fb8JKP523nknR1qpSnY8zvgMviMPVaZGbAcdCGhMWhEEqeeJMWqTe3Q6A79l


Nog een paar foto's van Angelika Van Genechten.

Meer foto's op onze Facebook pagina:

https://www.facebook.com/LommelseGazet/posts/pfbid0CJkMpr99NWyq6MjQmAytTfdVNkVY9RZ4Er572a5wRCKYenr2qxu1zbgxkf4wkSdhl