Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Ão op Bar Dada in De Adelberg

Ão op Bar Dada in De Adelberg
Foto Jan Buyens

Gisterenavond was de kleine zaal van De Adelberg helemaal volgelopen voor alweer een bijzonder optreden in de Bar dada-reeks, nl. van Ão, een jong en veelbelovend viertal dat een opwindende mix brengt van saudade, indie en subtiele electronica, met de fenomenale stem van frontvrouw Brenda Corijn als kers op de taart.

Corijn put uit haar Mozambikaans-Portugese roots voor de Portugese en Engelse zanglijnen die verstrengelen met de zuiderse gitaar van Siebe Chau, de ambientklanken en productie van Jolan Decaestecker en de eclectische percussie van Bert Peyffers. En een vleugje 'Arsenal' is ook nooit ver weg...

De nog prille carrière van Ão nam rond de jaarwisseling een hoge vlucht met de bezwerende single Mulher die niet alleen in eigen land indruk maakte, maar zelfs werd opgepikt door het invloedrijke KEXP uit Seattle. De opvolgers zullen de belangstelling alleen maar aanzwengelen in heel Europa (en waarschijnlijk ver daarbuiten). 

Ão’s debuutalbum Ao Mar verscheen in oktober 2023 op Mayway Records. Op de plaat diept het viertal hun bedwelmende sound verder uit. Het nieuwe werk is dansbaarder en heeft een poppy randje. Denk aan FKA Twigs, Lhasa de Sela, Arooj Aftab, Çeu of James Blake.

 Live is Ão ronduit mind-blowing en niet zomaar een goeie show met geweldige muzikanten en een fantastische stem, maar een adembenemende, unieke en opwindende ervaring. 

De betekenis van Ão hangt af van hoe je het uitspreekt: [ɐ͂w̃]. Het is iets pijnlijks, iets moois, iets treurigs, een uiting van verwondering of gewoon totale onzin.