Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Aantal elektrische auto's stijgt, ook in Lommel

Aantal elektrische auto's stijgt, ook in Lommel
Foto Pexels - Mike Bird

Tegen 2025 zouden er in Vlaanderen 350.000 elektrische wagens moeten rijden. Dat staat tenminste in het actieplan van de Vlaamse regering. Maar aan hoeveel elektrische auto's zitten we vandaag? En hoeveel daarvan rijden er in Lommel rond?

Vandaag rijden er in Vlaanderen in totaal 137.245 elektrische wagens rond. Dat is dus nog niet eens de helft van de beoogde 350.000 die tegen volgend jaar op onze wegen moeten rijden. En hoeveel daarvan zijn er in Lommel geregistreerd? Volgens de meest recente cijfers van Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer waren dat er 366 op 31 december 2023. Dat is een stijging van 56 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tegenover drie jaar eerder, het jaar 2020 dus, is de stijging in Lommel véél groter. Over drie jaar heen steeg het aantal elektrische wagens er met maar liefst 336 procent. In 2020 waren er immers nog maar 84 elektrische auto's in onze stad.

En wat met laadpunten?

In Lommel moet je waarschijnlijk niet lang zoeken naar een publiek laadpunt. Je kunt immers terecht bij in totaal 167 laadpunten. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Met 167 laadpalen heeft de stad Lommel er dan ook meer dan een gemiddelde Limburgse gemeente. Gemiddeld genomen staan er in een gemeente in Limburg immers maar 93 laadpalen.

Net zoals in meer dan twee op drie Vlaamse gemeenten is de meerderheid van de laadpalen in Lommel semipubliek toegankelijk. Dat betekent dat deze laadstations op privéterrein staan, maar minstens tien uur per dag publiek toegankelijk zijn. Denk daarbij aan laadpalen op de parking van een supermarkt of op een bedrijventerrein. In Lommel gaat het daarbij om 149 laadstations. Dat is 89 procent van het totaal aantal laadpalen in Lommel. De volledig publiek toegankelijke laadpalen zijn in Lommel een stuk minder talrijk aanwezig. In totaal staan er maar achttien volledig publieke laadpalen verspreid in het straatbeeld van Lommel. In tegenstelling tot de semipublieke laadpalen zijn publieke laadpalen dag en nacht toegankelijk.

Bron: Het Laatste Nieuws / De gemeentemonitor