Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Het Zesde Metaal - Het laatste jaar

Het Zesde Metaal - Het laatste jaar

Artiest: Het Zesde Metaal
Album: Het laatste jaar
Releasedatum: 2024

Januari stond helemaal in het teken van de Week Van De Belgische Muziek. Dit weekend staat De Adelberg hier nog eens bij stil. Zaterdag kan je naar Bar Belges (uitverkocht) gaan en zondag sluit ik samen met hun de Week Van De Belgische Muziek af met een gezellige platenbeurs. Ook worden hier de winnaars bekend gemaakt van de 'Strafste Lommelse artiest' en de 'Strafste Lommelse song'.

Als afsluiter koos ik voor het pas uitgebrachte plaat van Het Zesde Metaal. Een band die ik ondertussen al enkele jaren volg. Met prachtige nummers als Ploegsteert, Ier Bie Oes, Lp Min Knieën, Naar De Wuppe, De Onvolledigen, Stempel en nog zo veel meer brachten ze in het verleden al enkele topnummers uit in het Westvlaams. En mogen ze ondertussen wat mij beschouwd worden als Nationaal Erfgoed. Maar ook het album dat dit jaar is verschenen is een toppertje.

Het Nummer 'Het Langste Jaar' mochten we eind vorig jaar al van proeven. Een nummer dat gaat over een overleden familielid van Wannes Cappelle. Maar door het overlijden van hun gitarist/pianist Tom Pintens, die zelf nog meewerkte aan deze plaat, heeft dit nummer toch een extra emotioneel randje gekregen. Op de begrafenis van Tom speelde de band dan ook dit nummer live.

In al die jaren was het mij nog niet gelukt om de band live te zien. Maar deze week kocht ik kaartjes voor hun optreden in Olt Rivierenhof deze zomer. Een concert waar ik dan ook nu al hard naar uitkijk!

Geniet net als mij van dit prachtig liedje.

Bas WOUTERS